Mától – további intézkedésig – 10 regionális vasútvonalon, illetve vonalszakaszon vonathelyettesítő autóbuszok szállítják az utasokat. A MÁV-VOLÁN-csoport és az Építési és Közlekedési Minisztérium intézkedésével augusztus 1-jétől a vonathelyettesítő buszokon is váltható menetjegy az utazáshoz, azok számára, akik nem rendelkeznek előre megváltott vasúti menetjeggyel vagy bérlettel. A „helyettesítő vonaljegy” a teljes útra fix, 400 forintba kerül, a kedvezményre jogosultak 50, illetve 90 százalékos kedvezménnyel válthatják – tájékoztatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága hétfőn a Szeged a Mindenem hírportált.

Az érintett buszok fedélzetén megvásárolható egységes árú „helyettesítő vonaljegy” révén a járatokon is megválthatók a menetjegyek. A díjtermék ára megegyezik a legalacsonyabb besorolású, 10 kilométeres övezetű teljesárú menetjegy 400 forintos árával, ezenkívül 50, illetve 90 százalékos kedvezményt tartalmazó változata is megvásárolható. A jegy kizárólag készpénzért váltható meg az autóbuszvezetőnél.

A vonathelyettesítő járatokon az elővételben vásárolt jegyekre és bérletekre a vasúti üzletszabályzat, díjszabás és kedvezményrendszer érvényes marad, valamennyi a viszonylatra érvényes vasúti menetjegy érvényes, valamint azokon vármegye- és országbérletekkel is utazhatnak. A jegyeket legkényelmesebben és leggyorsabban továbbra is online, a MÁV applikációval vagy az ELVIRA menetrendi tervező segítségével tudják megvásárolni az utasok. Azok, akik nem rendelkeznek vármegye- vagy országbérlettel, illetve nem tudnak előre vasúti menetjegyet venni, ők augusztus elsejétől a buszokon megvásárolható helyettesítő vonaljeggyel tudnak utazni a 10 regionális vonal buszjáratain.

A Volánbusz az érintett regionális vonalak kiszolgálásához a korszerű és környezetkímélő, hazai gyártású szóló autóbuszait állította forgalomba, ezáltal nem csak kiszámíthatóbbá, de a korábbinál kényelmesebbé is vált az utazás. A legújabb beszerzésű autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek. A buszokat csendes járású, alacsony károsanyagkibocsátású EURO6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja. Kerékpárok nem szállíthatók a buszokon.

A megváltozott közlekedési rendek, menetrendek elérhetők a MÁV honlapján, továbbá az elektronikus értékesítési és utastájékoztató felületeken (MÁV app, ELVIRA). A 10 érintett regionális vonal térségének lakosságát, utasait a vasút- és autóbusz-állomásokon, megállóhelyeken kihelyezett, valamint a vasúttársaság honlapján is elérhető térképes tájékoztatók is segítik az eligazodásban.

Az érintett mellékvonalak:

  • 38-as számú Somogyszob―Nagyatád,
  • 47-es számú (Dombóvár―) Godisa―Komló,
  • 78-as számú Balassagyarmat―Ipolytarnóc,
  • 89-es számú (Miskolc-Tiszai―) Nyékládháza―Tiszaújváros,
  • 98-as számú Abaújszántó―Hidasnémeti,
  • 103-as számú Karcag―Tiszafüred,
  • 114-es számú (Mátészalka―) Kocsord alsó―Csenger,
  • 121-es számú Újszeged―Mezőhegyes,
  • 125-ös számú Mezőhegyes―Battonya,
  • 146-os számú Lakitelek―Kunszentmárton (―Szentes).