Idén 38. alkalommal érkezik hazánkba a száguldó cirkusz mezőnye. A mogyoródi Formula 1-es pályát különösen kedvelik a rajongók, amit az is jól mutat, hogy a tavalyi Magyar Nagydíj hétvégéjén közel 300 ezren látogattak ki a Hungaroringre, a futamot pedig 100 ezren nézték a lelátókról tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtökön a Szeged a Mindenem hírportált.

Fotó: Földi Imre

Mint írták, az idei versenyre szóló bérletek és a vasárnapi jegyek minden korábbinál gyorsabban fogytak el. A verseny ugyanakkor nem csak sportélményt nyújt, a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is jelentős esemény. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) információi alapján már most több mint 150 ezer előfoglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók a versenyhétvégére, ami közel 40%-kal haladja meg az egy héttel korábbi foglalási adatokat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által létrehozott NTAK adatai alapján a július 21-23. közé eső budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint 70 százaléka érkezett külföldiektől. Hagyományosan a futam idején a legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, Hollandiából és Lengyelországból érkeznek hazánkba. Így van ez idén is, az előfoglalási adatok alapján a beutazói rangsor élén az Egyesült Királyság áll több mint 14 ezer foglalással, Németország és Hollandia pedig közel 7000-7000-rel a képzeletbeli turisztikai dobogó második és harmadik fokára léphetnek fel, míg a lengyelországi látogatók több mint 5500 előfoglalással ezúttal a 4. helyet szerezték meg.

Amellett, hogy valóságos „turistamágnes” a hazai rendezésű Formula 1-es futam, a szurkolók a szabadidős turistákhoz képest általában hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon, többet költenek és gyakrabban vesznek igénybe magas minőségű szállással, vendéglátással kapcsolatos szolgáltatásokat. Ezt mutatják az idei NTAK adatok is: a budapesti szállodai előfoglalások 58%-a 4 csillagos, 12%-uk pedig 5 csillagos hotelekbe szól. A magas minőségű fővárosi szállodák várható szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 20-30 százalékponttal lesz magasabb a mogyoródi futam előtti hétvégéhez képest, de nagy forgalomra számíthatnak a magánszálláshelyek is.