Megemlékezik Szent Flórián napjáról, a tűzoltóság napjáról csütörtökön az Országgyűlés, amely tárgyal a közműszolgáltatások, valamint a családok ügyintézésének egyszerűsítéséről is.


Az ülésnap 9 órakor kezdődik a megemlékezéssel, azt követően a közműszolgáltatások egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról tárgyalnak a képviselők. Az előterjesztés szerint megszűnik az a szabályozás, hogy a védendő fogyasztónak minden év március 31-ig magának kell igazolnia a védendő státusza fennállását. Ezután a közigazgatási szervek kommunikálnak a közműszolgáltatókkal, közvetlenül igazolva a védendő fogyasztó státuszának fennállását vagy változását.

A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításával – a tankötelezettség időtartama alatt – megszűnik a tanulói, hallgatói jogviszony kötelező igazolása az egyes eljárásokban. Emellett 2024. július 1-jétől a gyermekgondozási díjra (gyed) való jogosultság megszűnését követően a gyermekgondozást segítő ellátás megállapítása hivatalból történik azon szülő esetében, aki gyermeke után gyedre jogosult.

A hivatásos szolgálati jogviszonnyal összefüggő, valamint a nyilvántartásokkal kapcsolatos egyes törvények módosítása biztosítani javasolja, hogy a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság adatokat vehessen át a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásából az összeférhetetlenségi esetek hatékonyabb feltárhatósága érdekében.

Az Országgyűlés megvitatja az egyes gazdasági, vagyongazdálkodási és postaügyet érintő törvények módosítását, amelynek alapján emelkedik a felszámolói díjminimum.