Igazodva az állami vállalatok vezetésével kapcsolatos nemzetközi sztenderdekhez, a magyar mobilitást meghatározó közlekedési cégek – a MÁV, a MÁV-Start és Volánbusz – vezetésében is elválik egymástól az elnöki és a vezérigazgatói pozíció. A jövőben a cégek újonnan megalakuló igazgatóságaiban és új tagokkal működő felügyelőbizottságaiban, – az államigazgatási tapasztalat jelenléte mellett – a nemzetközi cégek élén szerzett gyakorlatias tudás és a piaci szemlélet érvényesül – közölte az Építési és Közlekedésügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.


A közleményben kiemelték, hogy az igazgatóságok és felügyelőbizottságok névsora mindezeknek megfelelően május elsejétől változik.
    
A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. igazgatóságának elnöke Lepsényi István, a Magyar Suzuki korábbi vezérigazgatója, a Knorr – Bremse Fékrendszerek Kft. korábbi ügyvezető igazgatója; korábbi államtitkár; a Hidrogén Szövetség elnöke lesz. Tagok: Wáberer György, a Waberer’s International alapítója, korábbi tulajdonosa; Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke; Ratatics Péter, a Mol csoport alelnöke, az INA management-boardjának elnöke; Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke; Deák Tibor, a Rothschild & Co szenior tanácsadója, igazgatója és Bethlen Miklós, a Morgan Stanley korábbi londoni elemzője, a londoni Kohlberg, Kravis & Roberts tanácsadója, a MidEuropa partnere, a frankfurti Montagu Private Equity igazgatója, a Comitis Capital ügyvezető partnere.
    
A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Baranyay László, az MFB korábbi elnök-vezérigazgatója, az EIB igazgatója lesz. Tagok: Knáb Erzsébet,  
az Audi Hungária korábbi személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alapító-elnöke, kuratóriumi tagja, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület elnöke; Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke; Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara korábbi elnöke; Meleg János munkavállalói küldött; Halasi Zoltán munkavállalói küldött.
    
A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. igazgatóságának elnöke Barna Zsolt, a Waberer’s International vezérigazgatója. Tagok: ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója; Németh Lászlóné, korábbi fejlesztési miniszter; Puskás András, a Magyar Bankholding Zrt. elnöki főtanácsadója; Sors László, a Nemzeti Adó és Vámhivatalt vezető korábbi államtitkár.
   
A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt felügyelőbizottságának elnöke Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. Tagok: Martin A. Dale, a Siemens Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója; Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi államtitkára; Mayer András János, a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet ügyvezetője; Friedrich Imre munkavállalói küldött; Barna István munkavállalói küldött.
    
A VOLÁNBUSZ Közlekedési Zrt. igazgatósági elnöke Vida József bankár. Tagok: Eppel János, a Porsche Hungaria korábbi vezetője, a VOSZ elnöke; Tóth Szabolcs, a Waberer’s International pénzügyi és stratégiai vezetője; Dancsó József, a Magyar Államkincstár korábbi elnöke, az EXIM bank korábbi alelnöke; Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója.
    
A VOLÁNBUSZ Közlekedési Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Németh Lászlóné korábbi fejlesztési miniszter. Tagok: Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke; Szarvas Ferenc, a MÁV korábbi elnöke; Brauner Béla munkavállalói küldött; Fazekas Kovács János munkavállalói küldött.
    
Az Építési és Közlekedési miniszter az új igazgatóságok és felügyelőbizottságok tagjaitól nem csak iparági tudást vár, hiszen az jó minőségben jelen van a cégcsoportban, hanem azt, hogy a gazdaságirányítás meghatározó részvevőjeként, a hazai vállalatok és nemzetközi szervezetek vezető munkatársaként, illetve vállalati transzformációk szakértőjeként, stratégiaalkotóként és – végrehajtóként szerzett tapasztalataikkal járuljanak hozzá a MÁV-Volán csoport átalakulásához, hatékonyabb és eredményesebb működéséhez – álla a közleményben.
    
A miniszter döntése értelmében, miközben az állami tulajdonban az elnöki és a vezérigazgatói pozíció szétválasztása a MÁV-Volán csoport tevékenységét irányító MÁV Zrt. élén is megtörténik, Pafféri Zoltán vezérigazgatótól továbbra is a cégcsoport egészének operatív irányítását várja – tette hozzá a közlemény.