Vegyes eredményekkel zárult a 2023-as tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a tavalyi évvel összehasonlítva a higiéniai hiányosságok száma csökkent, ugyanakkor a magyar fogyasztók védelme érdekében több terméket kellett kivonni a forgalomból – összegezte a tapasztalatokat Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint.
A csaknem egyhónapos időszak alatt 2610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult. A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió forint bírságot szabott ki. A több mint 12 ezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból. A 2023. március 14-től április 10-ig tartó tavaszi ellenőrzés-sorozatot Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelte el – áll a közleményben.
Az akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték. A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak. Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek – tették hozzá.
MTI