Mezőgazdasági mellékutakon próbált elmenekülni az a férfi, akit 50 kiló fogyasztási dohánnyal csíptek nyakon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kistelepülésen – tájékoztatta a NAV szerdán a Szeged a Mindenem hírportált.


Közleményükben azt írták, a pénzügyőrök a délutáni órákban a dohányföldek körül járőröztek, amikor egy személyautóra lettek figyelmesek. A sofőr, amint észlelte a járőröket, azonnal letért az útról és gyorsan menekülőre fogta. Alig nyolcszáz méter után mérlegelte tettének súlyosságát és megállt. A járőrök az autó átvizsgálásakor az első és hátsó ülések között, plédekkel letakart, nagyméretű fekete zsákban 50 kilogramm fogyasztási dohányt találtak. A középkorú férfi azt mondta, hogy a dohányt egy ismeretlen embertől vette.

Az egyenruhások a 6,5 millió forint értékű adózatlan füstölnivalót lefoglalták, jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás miatt indítottak eljárást. Az elkövető többmilliós bírságra is számíthat.

Felhívják a figyelmet, hogy dohánytermék csak a NAV által nyilvántartásba vett regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél „napszámos” munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalóknak.