Budapestről Prágába kiemelkedő a vasúti eljutás lehetősége, 5:29-től 17:29-ig két óránként közlekednek közvetlen járatok a két főváros között. Ezek a vonatok 7 óra alatt teszik meg az utat, valamint éjszakai vonattal is el lehet jutni – hívta fel a figyelmét a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága, a Szeged a Mindenem hírportálnak.


Közleményükben tudatták, a legtöbb vonat a cseh vasúttársaság szerelvényeivel közlekedik, ahol első és másodosztályú kocsikkal is lehet utazni, valamint étkezőkocsi is megtalálható a vonatokban. A vonatok egységesen Metropolitan EuroCity néven közlekednek. A kétórás ütemes menetrendbe illeszkedik a Hungária EuroCity, ami a MÁV-START vonatszerelvénye, ezzel a járattal eljutási lehetőséget biztosít Brnon, Prágán, Berlinen át Hamburgba.  A Hungária EuroCity-ben első- és másodosztályú fülkés és termeskocsik mellett IC+ másodosztályú, többcélú teres kocsi is közlekedik, amivel a kerékpárszállítás is lehetséges. A Hungária EC étlapja itt érhető el: https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/travel-offer/document/public/wr1_hu_etlap_kozos_h-b_uj_kinalat_2023-02-21.pdf

Aki kipihenten szeretne reggel Prágába érkezni, azoknak ajánljuk a Metropol EuroNight-ot, ami Budapest–Breclav–Berlin között közlekedik, de a cseh vasút által biztosított fekvőhelyes kocsival közvetlen eljutást is biztosít Prágába.

A cseh vasúton egy fontos vonalszakasz felújítása után – július elsejétől a Metropolitan és Hungaria EC vonatoknak már nem kell kerülő útvonalon közlekedniük. A felújítás eredményeként Prága és Budapest között huszonegy, ellenkező irányban pedig huszonhat perccel lesz rövidebb a menetidő.

START Europa CZ-vel 20 eurótól elérhetőek a jegyek Prágába, míg a fekvőhelyes kocsikra 29 eurótól lehet jegyet vásárolni.  Gyerekjegyek valamennyi viszonylatra: 2. osztályon 5 €, 1. osztályon 10 € (START menetjeggyel utazó felnőttenként legfeljebb 3 gyerek 6-15 éves kor között).