Az őszi mezőgazdasági munkák miatt több lassú jármű, önjáró munkagép és mezőgazdasági vontató vesz részt a közúti forgalomban, melyek jelenléte fokozott baleseti kockázatot jelent – hívta fel a figyelmet Vad Róbert, a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság kiemelt főelőadója, titkára.

Elmondta, ebben az időszakban a munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése és a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be.

Néhány fontos szabály és jótanács a munkagéppel közlekedőknek:

  • A gépvezető az úthasználat megkezdése előtt tájékozódjon az útvonalra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális forgalomkorlátozásokról!
  • Fontos, hogy a vezető, mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsokat, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni és ennek az ellenőrzésnek teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve a további vontatmányokra is!
  • Földútról szilárd útra történő felhajtás előtt a járműre tapadt sarat el kell távolítani, hogy az ne szennyezze be az utat. Aki szennyeződést visz fel az útra, köteles annak biztonságos eltávolításáról gondoskodni.
  • A rakományt úgy kell elhelyezni a járműveken, hogy az a vezetőt ne zavarja a szabad kilátásban és a forgalomban résztvevő többi közlekedőt ne veszélyeztesse.
  • Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is!
  • A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást kiemelt körültekintéssel kell végrehajtani!

Végül, de nem utolsó sorban a személygépjármű vezetőknek néhány jótanács:

Igaz, hogy a munkagépek kevésbé dinamikusan tudnak közlekedni, látszólag lehet, hogy lassítják is a forgalmat, de a mezőgazdasági munkák elvégzése fontos élelmezési feladat, mely mindannyiunk érdeke, ezért egy kis megértésre, türelemre és az előzésnél fokozott körültekintésre hívom fel az autósok figyelmét.

…hogy mindenki hazaérjen!