A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Szerbiai Madártani Egyesület szalakóta-fiókák bemutató gyűrűzésére hívja a média képviselőit Szege-Tápé határába. Az Európai Unió Interreg pályázata keretében megvalósuló program célja a veszélyeztetett, fokozottan védett szalakóta és élőhelyének bemutatása.

Fotó. Máté Bence

A szalakóta a Pannon szikes gyepek és mocsarak élőhelyek egyik európai uniós szintű prioritásfaja. A madár hazai állománya az 1980-as években csaknem összeomlott, mindössze 300-600 pár maradt meg. Az MME és a hazai nemzetipark-igazgatóságok erőfeszítésének köszönhetően a faj populációja napjainkra stabilizálódott, magyarországi létszáma meghaladja a 2500 párt, ezzel Közép-Kelet-Európa legfontosabb törzsállományát jelenti, amely kiemelkedő szakmai siker.

A program az MME és a Szerbiai Madártani Egyesület közös EU Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia pályázati programja (2021–2027) keretében valósul meg. Célja a két ország határmenti területeinek szakami tapasztalatcseréje és környezeti nevelése önkéntesek bevonásával annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a közösségi jelentőségű élőhelyekre és azok veszélyeztetett madárfajaira.

Találkozás időpontja: 09:00 (2024.07.01.)
Találkozás helyszíne: https://maps.app.goo.gl/s2Xbn6RWf41gF9rQ7
Az esemény regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékukat dr. Tokody Béla szervezőnél
jelezzék a tokody.bela@mme.hu e-mail címen, kérdést esetén ezen a telefonszámon elérhető: 20/343-7559