Rácz Mária műgyűjtő és műpártoló gyűjteményéből nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtárban. Rácz Mária 1981-től kapcsolódik szorosabb kötelékekkel a szegedi Kisgrafika Barátok Köre csoporthoz. Értő szemekkel válogatott csodálatos ex libris gyűjteményt tudhat a magáénak.


1988-ban Krier Rudolftól vette át a helyi Kör titkári tisztségét, s azóta e szervezet meghatározó szereplője. Fontos küldetése az ex librisek népszerűsítése helyi és országos viszonylatban. Ennek érdekében rendszeresen publikál a Kisgrafika című folyóiratban.

Szervezi többedmagával a helyi csoport programjait, kiállításokat, országos találkozókat. Rácz Mária nevére összesen 115 db ex libris készült, kiállításon 80 db látható majd. Az első ex-librist Kopasz Márta festő, grafikusművész, a szegedi Kisgrafika Barátok Köre csoportjának alapítója készítette el a számára. Rajta egyaránt megtalálható a kígyó és mécses, amelyek a hivatását, az egészségügyet szimbolizálják. További ex-librisek is a foglalkozására, a természet szeretetére, a kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi ex libris kongresszusokra utalnak, bibliai és irodalmi vonatkozásokkal. Utolsó ex librisét Szunyoghy András készítette, rajta a hobbijára, az utazásra vonatkozó motívumokkal. A kiállításon magyar és nemzetközi művészek munkái is láthatóak lesznek. Rácz Mária gyűjteményének kiállításával a Kisgrafika Barátok Köre művészeinek és gyűjtőinek szeretne emléket állítani.

A tárlatot megnyitja: Bakacsi Lajos festőművész, grafikus

Köszöntőt mond: Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója

A megnyitó helyszíne az 1. emeleti folyóiratolvasó.

A kiállítás 2023. október 11-ig tekinthető meg az 1. emeleti közösségi térben.