2023-ban immár tizennyolcadik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire, melynek keretében az ország valamennyi könyvtárában izgalmas programokkal készülnek a közönségnek. Hagyomány, hogy a Somogyi-könyvtár minden évben kapcsolódik a programsorozathoz, ez az idén sem lesz másképp, október 2. és 8. között színes programokat kínál az érdeklődőknek a könyvtár. Ahogy a könyv évszázadok óta, a 21. század sikeres könyvtára is híd – emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok között. Innen származik az idei tematika, amelynek jegyében a különböző rendezvények szerveződnek országszerte.

A 17 éves hagyományra visszatekintő Országos Könyvtári Napok a hazai könyvtári rendszer összehangolt működésének kiemelt értéke, a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség az országos programokat a tagkönyvtárak javaslata alapján összeállított egységes tematika alapján szervezi, melyhez október első hetében minden magyarországi köz- és szakkönyvtár csatlakozik. A rendezvények célja a könyvtárak széleskörű szakmai összefogásával az intézmények társadalmi felelősségvállalásának erősítése, olyan különleges könyvtári programok megszervezése, mellyel felhívjuk a figyelmet a kulturális alapértékekhez és az információhoz való hozzáférés széleskörű lehetőségeire – mondta Tőzsér Istvánné, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke.

A Somogyi-könyvtár kötetbemutatókkal, izgalmas kultúrtörténeti előadással, kiállítással és könyves vasárnappal készül az érdeklődőknek az Országos Könyvtári Napok keretében. Könyvbemutatókkal érkezik Apró Ferenc (Írások Alsóvárosról című legfrissebb könyvéről Csizmadia Edit beszélget vele) és Pinjung Emil (Pusztaszer – egy elfeledett vadászterület című kötetével érkezik). Trogmayer Éva is bemutatja a sokak által várt, Frida és Gubanc Szegeden című ismeretterjesztő mesekönyvét, amely a 2023-as Szép Magyar Könyv verseny főpolgármesteri különdíjával jutalmazott Frida és Gubanc Budapesten című történet folytatása. A kötetet Egervölgyi Lilla illusztrációi díszítik, amelyekből egy kiállítás is nyílik a könyvtárban, Szeged madártávlatból címmel. Káli-Rozmis Barbara Erzsébet királyné, a nagy utazó című előadásával várja az érdeklődőket. Az előadó Erzsébet királyné 1854-es díszmagyar ruhájának Czédly Mónika divattervező által elkészített rekonstrukcióját viseli majd, mintegy bemutatva a királyné egyik kedvenc öltözetét, azt, amelyet Erzsébet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban látható portrén is visel. Egy délután a Szeged folyóirat címmel a várostörténeti és kulturális folyóirat nyári duplaszámát és októberi lapszámát mutatják majd be a szerkesztőség tagjai, az érdeklődők a folyóirat egyes szerzőivel is találkozhatnak, kérdéseket tehetnek fel a közölt cikkeikkel kapcsolatban. A programsorozat Könyves vasárnappal zárul, amelyet rendhagyó nyitvatartással, könyvvásárral, kedvezményes beiratkozási lehetőséggel, robotépítéssel és kreatív játékokkal ünnepelhetnek majd a résztvevők.

Olyan színes lesz tehát az október a Somogyi-könyvtárban, mint az őszi falevelek. Érdemes lesz ebben az időszakban is ellátogatni a könyvtárba, nemcsak olvasnivalóért, hanem sokszínű kulturális programokért is. A programokról részletes információ elérhető a honlapon:

https://www.sk-szeged.hu/events/categories/osszes-rendezveny/