Már látogatható aatoth franyó festőművész A túlsó part című tárlata a szegedi REÖK-ben. Az egzotikus hangulatú festészeti kiállítás öt héten keresztül mutatja be a Thaiföldön élő alkotó munkásságát a szegedi kultúrakedvelőknek – tájékoztatta az intézmény hétfőn a Szeged a Mindenem hírportált.


Pénteken délután megnyitott a REÖK legújabb kiállítása. Szeptember 24-ig aatoth franyó magyar származású, Thaiföldön élő festőművész alkotásait csodálhatja meg a közönség a Reök-palotában. A túlsó part című, látványos tárlat megnyitóján Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója mondott köszöntőt. A kiállítást Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE BBMK dékánja nyitotta meg.
Az intézményvezető és a tárlat kurátora egyaránt hangsúlyozta annak örömteliségét, hogy hosszas előkészítő munka eredményeképpen – a Várfok Galéria segítő közreműködésével – végre megvalósulhatott a kiállítás. Dr. Nátyi Róbert elárulta, a tervezés korábbi szakaszában aatoth franyó egész eddigi életművét bemutató, átfogó tárlatra készültek, ám végül a festőnek az utóbbi három évben Párizsban és Thaiföldön készült, legfrissebb alkotásai közül válogatták ki a REÖK falait betöltő csaknem 90 művet, amelyek a kiállítást bemutató katalógusban is megtekinthetőek.

A nyíregyházi születésű képzőművész csaknem ötven éve nem él magyar anyanyelvi közegben. Hosszabb franciaországi tartózkodás és világszerte tett utazások után több, mint tíz éve elsődlegesen Thaiföldön telepedett le, méghozzá a burmai határ közelében, a legközelebbi településtől is tizenkét kilométerre. Dzsungel övezte műtermében a korábbi korszakok társadalmi aktualitásokra reflektáló alkotásait az egyre inkább absztrakt képi világ, a nonfigurativitás váltotta fel, amelyre az őt körülvevő természeti környezet gyakorolja a legnagyobb hatást. A tárlat címét adó túlsó part – amelyet egy tó mellett berendezett stúdiójából alkotás közben is megfigyelhet a művész – a kíváncsiságot, a felderítésre váró ismeretlent szimbolizálja. A kiállítás színpompás műtárgyain, ahogyan azt a megnyitó közönsége már megtapasztalhatta, csakugyan az őserdei növényzet burjánzása, a monszun után megáradt folyók csobogása, egy a közép-európai látogató előtt távolinak és rejtélyesnek tűnő, ám az ott élő számára magától értetődő világ hangulata köszön vissza.

aatoth franyó a megnyitóeseményen elmondta, csoportos tárlatok résztvevőjeként több ízben járt már a napfény városában, és amellett, hogy igen megkedvelte Szegedet, különös örömmel tölti el, hogy a többévnyi tervezés után a REÖK szolgálhat eddigi legnagyobb hazai kiállítása helyszínéül.

A kétszintes tárlaton falnyi nagyságú vásznak, változatos méretű táblaképek, használati tárgyakat újraértelmező, és még az esőerdő természetes anyagainak felhasználásával a művész által saját kezűleg préselt hordozóra készített alkotások is felsorakoznak, ízelítőt adva aatoth franyó egyedülálló képi világából. A túlsó part című kiállítás keddtől vasárnapig várja az érdeklődőket, és az idei előadások bármelyikére megváltott Szabadtéri-jeggyel díjmentesen látogatható a REÖK-ben.