A Budapesti Román Kulturális Intézet karácsonyi énekekből és hagyományos karácsonyi dalokból álló koncertet szervez, amelyet az aradi „Aurel Vlaicu” Tudományegyetem Academica férfikórusa ad elő, Iulia Roman vezényletével. A rendezvény egyaránt szól a szegedi román közösségnek és a magyar közönségnek, akik a román karácsonyi énekeket és hagyományokat szeretnék megismerni – tájékoztatta Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-referense pénteken a Szeged a Mindenem hírportált.


A koncertnek a Kolinda címet adták. A román colindă szó jelentése ‘karácsonyi ének’; karácsonyi kántálás házról házra járva’. „Karácson éjén szokott a román kóringyát fúni, s nem csak vallásos, de világi dalokat is” – írja Zilahy Károly, Kelen álnéven az Erdélyi Múzeum hasábjain, 1856-ban. A karácsonyi ünnepkör egyik legszínesebb, s néhol kissé megváltozott formában máig is élő szokása a kolindálás. A magyarországi románok általában „corindat”-nak nevezik a szokást. A karácsony előestéjén lezajló kolindálásban az egész falu részt vett, noha ténylegesen csak a gyermekek (fiú- és leánygyermekek egyaránt) és a fiatal
legények kolindáltak csapatokba verődve. A csoport mindenki nevében kolindált, az egész közösség számára volt hivatott előidézni a bőséget, termékenységet. (Forrás: Nagyné Martyin Emília: Kolindálás, turkajárás)


A Somogyi-könyvtár már korábban is együttműködött a Budapesti Román Kulturális Intézettel, több közös programmal örvendeztették meg a közönséget. 2022 márciusában például Kiss Adél grafikus a márciuska eredettörténetéről mesélt egy különleges kézműves projekt keretében. Idén áprilisban, a Magyar költészet napja alkalmából pedig egy nagysikerű multimédiás művészeti projekt, a Vastaps a költőnek címmel futó verses műsor érkezett Szegedre a két intézmény együttműködéséből.

Időpont: 2023. december 19. (kedd) 17.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér