A magyarországi civil szervezetek számára az egyik legfontosabb forrásteremtési lehetőség a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA). Az alap döntéshozói mechanizmusa két részre tagolódik: a (NEA) Tanácsa és kollégiumai a civil szervezetek képviselőiből álló testületek, amelyek a NEA működését felügyelik és irányítják. A támogatásokkal kapcsolatos stratégiai szintű, elvi, irányítói és koordináló döntéseket a NEA Tanács hozza meg, a pályázati kiírások elkészítéséért, a beérkező pályázatok elbírálásáért, valamint a támogatott célok megvalósulásának szakmai ellenőrzéséért pedig 5 kollégium felelős – tudatta Varga Márta, a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ társadalmi kapcsolatokért felelős csoportvezetője a Szeged a Mindenem hírportálnak.

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) civil jelöltállítási rendszere lehetővé teszi, hogy a Magyarországon nyilvántartásba vett, országos, területi vagy helyi hatókörű civil szervezetek egy-egy képviseletükre kijelölt természetes személy (elektor) részvételén keresztül elektori gyűléseken választhassák meg az Alap Tanácsának és kollégiumainak civil delegált tagjait. 

A civil szervezeteknek arra is van lehetőségük, hogy megnevezzenek egy tanácstagjelöltet illetve egy kollégiumi tagjelöltet is (kizárólag a civil szervezet fő tevékenysége szerinti kollégiumba). 

A 2024-2028-as ciklus tagjainak választása országosan 2024. március 4.-8. között zajlik. Ennek három lépése van:

1.      Elektorválasztás 

2.      Civil jelöltállítás

3.     Szavazás

 A civil jelöltállítási rendszer elektronikus elérhetősége:

https://eper.emet.hu/paly/palybelep.aspx

Az elektori rendszerbe regisztrálni 2024. február 2-án 12 óráig van lehetőség.

A regisztrációhoz szükséges információk és segédletek a Civil Információs Portálon, az EPER rendszerben, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján találhatók.

https://civil.info.hu/kezdolap/hirek/index.html?o=660