A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága folytatja a „Tudósok az Ön Egészségéért – ismeretterjesztő előadás-sorozat gyakori népbetegségekről a SZAB Székházban” című rendezvényét. Az előadásokat a terület nemzetközileg is magas szinten jegyzett szakemberei tartják, a laikus közönség számára is érthető formában. Az előadások után kérdéseket lehet feltenni és azokat megvitatni.


A meghívott előadó, Prof. Dr. Kovács László, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Reumatológiai és Immunológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára

Előadásának címe: Népbetegségek a reumatológiában: a csontritkulás és a rheumatoid arthritis

„A reumatológia alapvetően a mozgásszervi betegségek belgyógyászati tudománya, azonban fontos, hogy a betegeknek nemcsak a mozgásszervi panaszaival, hanem az azokkal összefüggésben álló minden egyéb szervi megnyilvánulásaival is foglalkozik. Különösen igaz ez azokra az immunológiai-gyulladásos kórképekre, ahol a fájdalmas, mozgáskorlátozottságot okozó mozgásszervi panaszokon túl a betegeket a szív-érrendszer, tüdő, vese vagy sok egyéb más szerv gyulladásos károsodása is fenyegeti. Az előadó két, nagyon gyakori krónikus reumatológiai betegség legújabb tudományos eredményeit ismerteti. A csontritkulás vagy osteoporosis a csontanyagcsere általános zavara, a csontépítő és csontbontó folyamatok egyensúlyának megbomlása miatt kialakuló betegség, mely potenciálisan minden nőt és férfit érinthet az idő előrehaladtával. Kivizsgálása során keresni kell az anyagcserezavar hátterében álló esetleges betegségeket, mechanizmusokat, fontos, hogy a megfelelő időben mindenkinél történjenek meg a csontritkulás szűrővizsgálatai, és az előadó ismerteti a D-vitaminpótlás és a csontritkulás gyógyszeres kezelésének aktualitásait. A rheumatoid arthritis egy krónikus sokízületi gyulladás, mely a népesség közel 1 %-át érinti, akár fiatal korban is kezdődhet, és megfelelő kezelés nélkül az ízületek visszafordíthatatlan károsodásához, végérvényes mozgáskorlátozottsághoz vezethet. Ízületen kívüli megnyilvánulásai szívinfarktust, krónikus tüdőbetegséget, a perifériás idegek károsodását okozhatják. A rheumatoid arthritis kutatása az elmúlt évtizedek nagyon sikeres gyógyszerfejlesztési forradalmának alapját képezte, a számos új és hatékony gyógyszer a teljes tünetmentesség reményét hozta el a betegek számára, és sok más gyulladásos kórkép kezelését is megalapozta.”