Időszerű és jó szakmai színvonalú az ítélkezés a Szegedi Törvényszéken és a Szegedi Ítélőtáblán – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöki kabinetjének vezetője kedden Szegeden.


Tóth Áron a törvényszék és az ítélőtábla összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a Szegedi Törvényszék az ország egyik legnagyobb létszámú és ügyforgalmú bírósága.
    
Földrajzi elhelyezkedése miatt a Szegedi Törvényszéken magas a nemzetközi érintettségű, az átlagosnál nehezebb megítélésű ügyek száma, s mivel Csongrád-Csanád vármegye a gazdaságilag fejlettebbek közé tartozik több a gazdálkodáshoz kapcsolódó bonyolultabb megítélésű polgári peres jogvita is – közölte a szakember.
    
Ennek ellenére folyamatosan jó eredményeket ért el a törvényszék, csökkent az ügyhátralék és jelentősen mérséklődött az elhúzódó ügyek száma is – tudatta Tóth Áron.
    
Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke kifejtette, bár országosan csökken a bíróságra érkező ügyek száma, a Szegedi Járásbíróság büntetőügyszakában tavaly 2021-hez képest 26 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. Ez egyértelműen az embercsempészéssel kapcsolatos ügyek következménye.
    
Míg 2021-ben elsősorban az embercsempészeket érintő nyomozási bírói ügyek száma emelkedett, tavaly ezek mellett megnőtt a büntető perek és ezen belül a bíróságra állítások aránya is – közölte az elnök. Hozzátette: a fellebbezések nyomán nő a Szegedi Törvényszéken a büntető másodfokú ügyek száma is.
    
Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke hangsúlyozta, tavaly a táblabíróságon a polgári ügyek 97, a munkaügyi perek 81 százalékában ítéletet hoztak, a büntető 88 százalék pedig három hónapon belül befejeződött.
    
Az ítélőtábla döntéseinek szakmai megalapozottságáról az elnök elmondta, a táblabíróságon elbírált büntetőügyek közül 41 esetben nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, ezek közül egyetlen egyet sem helyezett hatályon kívül a Kúria, és csupán hármat változtatott meg. A munkaügyi perek 88, a polgári ügyek 82 százalékában a Kúria hatályában fenntartotta a táblabíróság ítéletét.

MTI