Mit épít és mire készül az Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – erről a Mandinr kérdezte Paul Walfot, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetőjét.


2019 óta a Rheinmetall és a magyar kormány közösen valósított meg egy sikeres beruházási stratégiát, amelynek fő célja a Magyar Honvédség korszerűsítésének támogatása és egyidejűleg a magyar védelmi ipari képességeinek újjáépítése volt. 2023-ra pedig a Rheinmetall a magyar védelmi ipar egyik vezető befektetője lett.

A Rheinmetall igazgatósága a közelmúltban Magyarországot a négy „hazai piac” közé sorolta Ausztrália, az Egyesült Királyság és – természetesen – Németország mellett.

A zalaegerszegi gyárat már be is fejezték, januárban a terveknek megfelelően elkezdték a LYNX (Hiúz) gyalogsági harcjárművek gyártását. A zalaegerszegi gyárat pedig Paul Walf, a Rheinmetall vezetője Európa legmodernebb harcjárműgyárának és tesztüzemének nevezett.

Zalaegerszegi tevékenységük mellett Várpalotán a közelmúltban indult meg az építkezés. Ahol a Rheinmetall és a magyar kormány közösen kezdett bele Európa egyik legnagyobb lőszer- és robbanóanyag-gyártó üzemének felépítésébe ,összesen 300 hektáron.

A Rheinmetall Budapesten és Szegeden is jelen lesz. Budapesten elkezdtük egy digitalizációs és szoftverfejlesztő központ felépítését, amely a Honvédség digitalizációját fogja támogatni. Szegeden pedig a Rheinmetall civil tevékenységének részeként hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzem létesül” – árulta el.