Hat év börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 2021 tavaszán súlyosan bántalmazta, majd megfojtotta feleségét egy szegedi panzióban. Az 51 éves férfit erős felindulásban elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.


A hat kisegítő osztályt végzett férfi és a tanár, gyógypedagógus végzettségű nő között már a bűncselekmény előtt csaknem egy évvel megszakadt a házastársi kapcsolat, az asszony be is nyújtotta a válókeresetet. Ennek ellenére a férfi a nő közelében maradt, az utcára kerülve a korábbi közös lakóhelyük lépcsőházában töltötte az éjszakákat, ingóságait és ruházatait is ott tárolta.
    
A férfival szemben – az asszony kezdeményezésére – több eljárás is indult, de ezek között voltak olyanok, amelyeket a rendőrség – bizonyíték hiányában – megszüntetett. A bíróság a férfi távoltartását is elrendelte, ennek időtartama azonban 2021 áprilisában lejárt.
    
A férfi és a nő április 23-ra személyes találkozót beszélt meg, ennek helyszínéül egy szegedi panzióban béreltek szobát. A találkozón dulakodás alakult ki, előbb a nő ütötte meg többször két fémcsővel a férfit, majd a vádlott azokkal ütni és szurkálni kezdte a nőt. A vádlott végül a nő nyakára lépett, majd addig fojtogatta, amíg a sértett meg nem fulladt.
    
A bántalmazás során a védekezni próbáló áldozat több mint félszáz sérülést szenvedett el, többségét a fején. A szakértő véleménye szerint az igen alacsony értelmi képességű, a sértettől gyermeteg módon függő vádlott a bűncselekményt felfokozott érzelmi állapotban követte el, de beszámítási képessége nem volt kizárt.
    
A táblabíróság a döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. A bűncselekmény minősítése és a szabadságvesztés időtartama nem változott, az ítélőtábla azonban kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét és mellőzte a vádlottal szemben a közügyektől eltiltás büntetést.
    
Mezőlaki Erik tanácselnök az indokolás során kifejtette, az egyenes szándékkal elkövetett élet elleni cselekmény esetén – még ha azt erős felindulásban is követik el – az ítélőtábla nem látott lehetőséget arra, hogy különös méltánylással biztosítsák a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.