A Móra Ferenc Múzeum májusban nyitja meg az ókori Kínáról szóló kiállítását, ahol agyagkatonákat, emléktárgyakat és jáde páncélt is láthatnak az érdeklődők.


Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója a mai sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítás több lépcsőbe érkezik majd, és több lépcsőben is tudják majd megnyitni. A kiállítás a terrakotta hadsereg témakörben kezdődik, több mint 50 agyagkatona érkezik Kínából, egyéb felszerelésekkel. A kiállítás két teremben lesz majd látható.

Az igazgató arra is kitért, hogy ezek az eredetiekkel mindenben megegyező katonák. Több millió dollárba került volna ezeknek az elhozatala Kínából. A kiállítás második lépcsőjében pedig egy Európában sosem látott kiállítást láthatunk: egy 130 műtárgyból álló tárlatot a Shanghai Múzeumból, melynek szerves része lesz egy jáde páncél is. Ezt a Múzeumok Éjszakáján fogják először bemutatni.

Hegedűs Anita, a Móra Ferenc Múzeum PR-referense a Szeged a Mindenem hírportálnak azt is elmondta, már a tavalyi évben elkezdődött az egyeztetés, a Shanghai Múzeummal, hogy ez a kiállítás Szegedre érkezzen. Mivel ezek a tárgyak még nem voltak bemutatva Európában, még óvatosabbak, figyelmesebbek a kölcsönző partnerek. ilyenkor egy dokumentumot kell elküldeni, mely tartalmazza az épület leírását, mely teljes mértékben részletes. Amikor ezt jóvá hagyják, kezdődnek a műtárgyakról az egyeztetések. A folyamat végén létrejön egy lista, ekkor lehet a szerződést is úgy előkészíteni, hogy aláírásra kerüljön. mivel ez egy nemzetközi megállapodás, nagyon fontos, hogy össze lehessen a két jogrendszert hozni.