1879. március 11-én kiöntött a Tisza és az akkor 77 ezer lakosú Szeged romokban hevert. Liszt Ferenc éppen Kolozsváron tartózkodott, mikor hallotta a hírt és azonnal jótékonysági koncertek szervezésébe fogott – hívta fel a figyelmet Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR munkatársa.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében mint írta, az áprilisi Zenei Album koncert az 1879. március 26-án elhangzott, Pesti Vigadóban tartott hangverseny műsorát eleveníti fel, ahol Liszt Ferenc és Mihalovich Ödön zongorázott, Busse Alvin és Ódry Lehel énekelt és Jókai Mór felesége szavalta férje versét. A műsorban Ábrányi Kornél, Charles Gounod, Liszt Ferenc, Anton Rubinstein, Franz Schubert és Richard Wagner művei csendültek fel egykoron.

A Zenei album elnevezésű programsorozat több évtizedes múltra tekint vissza, melynek keretében évi három alkalommal évfordulós zeneszerzőkre és előadókra emlékeznek kiállítással egybekötött koncerttel. A programot Szeged Megyei Jogú város támogatja kezdetektől fogva. A kamarakoncerteken nemcsak a legnépszerűbb darabok csendülnek fel neves szegedi művészek előadásában, hanem a komponisták életrajzát is megismerhetjük. A kamaratárlatok olyan ritka, régi és egyedi darabok feltárásával mutatják be a szerzők munkásságát, amelyen keresztül a könyvtár zenei gyűjteményének gazdagságát is megismerhetik a koncertlátogató érdeklődők.

A programhoz egy kiállítás is kapcsolódik, amelyet szintén az 1. emeleten tekinthetnek meg az érdeklődők 2024. április 23-ig.

Az esemény időpontja: 2024. 04. 15. (hétfő) 17.00 óra
Helyszín: 1. emeleti közösségi tér

A program Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár együttműködésével valósul meg az Egyetemi Tavasz 2024 programsorozat részeként.

A részletes műsor megtekinthető: https://www.sk-szeged.hu/events/ujhodj-meg-szeged-arvizi- emlekkoncert/