Uniós támogatással több mint 1,3 milliárd forintos beruházással bővíti termelőkapacitását és termékpalettáját a PVC-granulátumokat és -porkeverékeket gyártó szegedi Szeplast Zrt. – tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.


A közlemény szerint a 2024 őszére elkészülő, 1,386 milliárd forintos projekt költségeiből 632 millió forintot fedez feltételesen vissza nem térítendő támogatás.

A Szeplast Zrt. stratégiai célja az éves szinten legalább 20-30 ezer tonna kompoundált granulátumot előállító, az iparági standardok szerinti felső-középkategóriás vállalatméret elérése. A vállalkozás az évek során négy PVC-granulátumot gyártó sora közül hármat cserélt új berendezésre, a projekt során ez a negyediknél is megtörténik. Ezzel a cég kapacitása 15 ezer tonna fölé emelkedik, az iparági technológia élvonalába tartozó berendezés üzemeltetése és karbantartása pedig egyszerűbb, mint a régebbié.

A fejlesztés részeként a cég új típusú, innovatív műanyaggranulátum-alapanyag gyártásához szükséges berendezéseket is üzembe állít. A többi közt az ipari kisfeszültségű kábelekben és az épülethuzalokban – környezetvédelmi és biztonsági okokból – a PVC helyettesítésére használt HFFR előállítása révén a vállalkozás több lábon áll majd, és a gyártókapacitás bővítése is hozzájárul a növekedéshez.

Az új eszközök alkalmasak lesznek a digitális gyártásközi minőségellenőrzésre is, ami – leginkább a selejt mennyiségét csökkentve – gyors reagálású gyártásközi ellenőrzési folyamatot tesz lehetővé.

A Szeplast Zrt. bővíti raktárkapacitását: a gyártócsarnokot körülvevő területet nyitott-fedett tárolóvá alakítják, és olyan alapanyagtároló-silókat helyeznek üzembe, amelyek alkalmasak az ömlesztett alapanyagok fogadására. Így csökken a felhasznált csomagolóanyagok mennyisége, az alapanyag pedig automatikusan továbbítható lesz a felhasználás helyére.

A beruházás részeként korszerűsítik a Vass Mátyás úton található telephely alapinfrastruktúráját, felújítják, bővítik az utakat, az elektromos hálózatot, napelemes rendszert telepítenek és korszerű tűzjelző rendszert építenek ki.

Az 1992-ben alapított, a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint közvetve, illetve közvetlenül magyar magánszemélyek tulajdonában álló, 45 alkalmazottat foglalkoztató Szeplast Zrt. értékesítésből származó tavalyi nettó árbevétele 19,147 millió euró (a beszámolóban használt árfolyamon 7,664 milliárd forint) volt, ami mintegy 7 százalékkal maradt el a 2021-estől.

A vállalkozás forgalmának csaknem kétharmadát teszi ki az export, termékeit 18 országban értékesíti, csaknem 250 műanyag-feldolgozással foglalkozó visszatérő vevőjének. Legnagyobb külföldi partnerei az EU-n belül – Romániában, Cseh- és Horvátországban -, valamint Szerbiában működnek. A cég adózott eredménye 2021-ben meghaladta a 2 millió eurót (800 millió forintot), tavaly 83 ezer euró (33,2 millió forint) volt.