Varga Panna zenei tanulmányait nyolc éves korában kezdte, most a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának hallgatója. Két éve pedig Bordányban, a helyi zeneiskolában oktatja a gyerekeket zongorára. Életéről, munkájáról, valamint terveiről beszélgetett vele a Szeged a Mindenem hírportál.

Képek: Oláh Tamás
Borítókép: Ferndano Lopez Pacheco

Zeneiskolai tanulmányaidat a szülőfaludban, a Kolibri Alapfokú Művészeti Iskolában illetve a fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában kezdted el. Ezt követően középiskolai tanulmányaidat Debrecenben végezted, egy zeneművészeti gimnáziumban, majd Győrben, érettségi utáni képzésben tovább folytattad. Hogyan emlékszel vissza, ilyen fiatalon mi vonzott a zene felé?

A családom már egész korán sejtette, hogy a zene és a művészetek világa életem fontos része lesz, hisz kicsi koromtól fogva, nagyon szerettem énekelni, táncolni, vagy akár verseket mondani. Szerencsére ezt időben észrevették, így anyukám beíratott zongorára, illetve óvodás koromtól kezdve jó pár évig balettoztam és moderntáncoltam is, ezért a mai napig a táncművészet is fontos szerepet tölt be az életemben. Viszont a zongora annyira megtetszett, hogy már akkor eldöntöttem, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni. Emlékszem arra, hogy mikor legelőször odaültem a hangszerhez, teljesen elvarázsolt és ez a rajongás és varázslat azóta is tart.

Jelen pillanatban Szegeden tanulsz, miért pont a városunkat választottad?


Amikor gondolkodtam, hogy hova szeretnék menni továbbtanulni, akkor két lehetőség jött nálam szóba. Az egyik Győr volt, a másik pedig Szeged. Végül azért tettem ide a voksomat, mert jártam már előtte is a városban, már akkor megtetszett a város különleges bája, pezsgése. Illetve szeretem, ha van valami újdonság az életemben. Mivel Győrben már éltem, gondoltam, miért ne próbálnám meg, ezt a várost is. Utólag visszanézve eddigi életem egyik legjobb döntésének tartom, hogy Szegedre jöttem továbbtanulni, hiszen nagyszerű művészektől, tanároktól tanulhatok, valamint úgy érzem életre szóló barátságokkal és élményekkel lettem gazdagabb.

Úgy tudom, hogy az iskola mellett tanítasz is. Beszélsz a munkádról is egy kicsit?

Óraadó tanárként tanítok már két éve Bordányban, az Ádám Jenő Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában. Nagyon szeretem a munkám. Örömmel tölt el, hogy nagyon kedves, ügyes gyerekeket taníthatok. Boldogság számomra az is, amikor a gyerekektől pozitív visszajelzéseket kapok. Úgy vélem, hogy mindenki tehetséges, csak meg kell találni azt, hogy ki, miben a legjobb, aztán azt kell erősíteni. A munkámban legjobban azt szeretem, hogy bevezethetem a gyerekeket a zene és hangszeres játék csodálatos világába. A zeneszeretet, zeneértés, hangszeresjáték örömének pici magvait igyekszem elültetni a szívükben, amik remélem életük során szép virágokat bontanak. Minél több embernek szeretném átadni a zene szeretetét, ezt hivatásomnak is tekintem. A zenei oktatásban rengeteg kihívással találkozunk, amiket tudni kell kezelni. Például: ha a növendéknek nincs kedve órára jönni, hisz kint süt a nap, és jobban szeretne mondjuk focizni, akkor valamit ki kell találnom, hogy zongoraóra végén azt érezze, ezért megérte bejönni a játszótérről. A tanítás elég sok kreativitást igényel. Alapvetően egy kreatív embernek tartom magam, és a kreativitásom szeretem is megélni, hasznosítani, erre a tanítás tökéletes terep. Munkám során fontosnak tartom támogatni azokat a gyerekeket is akiknek valamilyen nehézsége támad a zenetanulás terén. Ilyenkor igyekszem megtalálni azt a megoldást, amivel a legtöbbet tudom kihozni a növendékből.

Kiváló zongoratudásodat, nem is egy koncerten hallhatták már. Nyilván ezek maradandó élmények számodra.

Valóban, ezek mindig azok. A legutóbbi félév során Szegeden, a Katolikus Házban volt hallgatói koncertünk, örömmel mondhatom, hogy nagyon jól sikerült. Mindig is nagy élmény számomra az, amikor a hallgatótársaimmal együtt koncertezünk. Császár Zsuzsanna tanárnőnél tanulok, kinek személyében egy nagyszerű tanárt és zongoraművészt ismerhettem meg. Ő is mindig biztat minket arra, hogy minél több koncertünk legyen, mert színpadi gyakorlatot csak színpadon szerezhet meg az ember. Mátészalkán is volt koncertem a közelmúltban, a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskolában. Nagyon hálás vagyok nekik, mert a környéken nincs sok lehetőség zongorakoncertet adni, hiszen kevés intézmény rendelkezik versenyzongorával, vagy akár csak egy pianínóval is. Mivel onnan indultam, mindig nagyon készségesen és segítőkészen fogadnak ha megkeresem őket a koncert ötleteimmel, amiért ezúton is nagyon hálás vagyok nekik. Természetesen, amikor tehetem, nem egyedül megyek, hanem elhívom valamelyik hallgatótársamat az egyetemről. Szívügyemnek tekintem, hogy minél több embernek közvetíthessem a klasszikus zene csodálatos világát.

Nagyon sokat gyakorolsz, hisz egy zongorista, fejből játssza a darabjait a koncertjén. Te, hogyan készülsz fel a fellépéseidre?

Nagyon jó dolog, ha előre tudjuk az aktuális koncert időpontját, mert ahhoz mérten kell beosztani a gyakorlást. Sokat, tudatosan és okosan kell rá felkészülni. Ha van rá lehetőség, még az éles koncerthelyzet előtt, eljátszom valakinek, akár az egyik hallgatótársamnak, vagy ha otthon vagyok, akkor a családtagjaimnak. Az ilyen koncert előtti eljátszások számomra visszaigazolás jelentőséggel bírnak, ugyanis ilyen helyzetekben általában mindig megmutatkozik, hogy min kell még a legtöbbet dolgozni, javítani ahhoz, hogy a koncerten a lehető legjobban sikerüljön az előadás.

Mint említetted, ilyenkor van egy bizonyos stressz. Beavatsz azokba a titkokba, hogy mi módon küzdöd le ezeket?

Ahhoz, hogy megnyugodjak, mielőtt színpadra lépek, kicsit elvonulok. Ilyenkor átgondolom a darabot és azt, hogy mit szeretnék közvetíteni a zenémmel. Próbálok odafigyelni a légzésemre is. Sokszor tapasztaltam, hogy ha nagyon izgulok koncert előtt akkor szaporábban lélegzek, vagy pont, hogy elfelejtek rendesen levegőt venni. Ez semmi képen nincs jó hatással a produkcióra ezért érdemes néhány megnyugtató légzéstechnikai gyakorlatot elsajátítani, ami ilyenkor kicsit tudja csillapítani a lámpaláz miatt előforduló stresszt. Fellépés előtt az a gondolat nyugtat meg a legjobban, hogy nem baj, ha véletlenül pár hang mellé megy, ez bárkivel előfordulhat. Ellenben, ha lelkületben és muzikalitásban tudok valamit adni a közönségnek, és mondjuk csak egy ember a közönségből már mosolyogva és szép élményekkel hagyja el a koncerttermet, olyankor azt érzem, ezért minden nehézség megéri, és hogy a szakmámnak ez az egyik legszebb oldalára kell törekedjek: az élményadásra.

Rengeteg nagy zongoristát fel lehet sorolni. Neked, ki a példaképed?

Mint zongoraművész, nekem első sorban a saját tanárom, dr, Császár Zsuzsanna a példaképem. A félév során volt az egyetemen több zongorakurzus, ahol vendégünk volt Fejérvári Zoltán zongoraművész is. Őt is példaképemnek tekintem, a csodálatos zongoraestje és a kurzusa is nagyon inspiráló volt számomra. De nem szeretném kifelejteni Balog József zongoraművész nevét sem, aki szintén kurzust tartott az egyetemen, valamint koncertet is adott. Amellett, hogy a klasszikus zene gyöngyszemei szerepeltek a művész úr koncertműsorán, a jazz világába is betekintést kaphattunk játékának köszönhetően. Nagyon tetszett, hogy ez a műfaj is szerepel az ő palettáján. Példaértékűnek gondolom, hogy más műfajban is otthon van, s azokat megismerteti a közönséggel.

Te is kitekingetsz több műfaj világába, köztük a jazz műfajával is ismerkedsz. Hogy jött ez a műfaj az életedbe?

Őszintén bevallom, hogy mindig is szerettem jazzt hallgatni. Viszont arra soha nem gondoltam volna, hogy ezt én is művelhetném. Még nincs egy éve, hogy ezzel a műfajjal komolyabban elkezdtem foglalkozni. Aztán úgy alakult, hogy az egyetemen felvettem „A jazz mint műfaj a zongora tükrében – zenetörténet és gyakorlat” szabadon választható tantárgyat, melyet Blaho Attila tanár úr tartott aki nagyszerű és kiemelkedő jazz-zongoraművész illetve tanár. Az előadások nagyon inspirálóak voltak, így kedvet kaptam ahhoz, hogy komolyabban foglalkozzak ezzel a műfajjal. A jazz – zongora nagyon sok mindenben különbözik a klasszikus zongorától, de számomra valahol ez az egyik szépsége a dolognak. Egy egészen más, de gyönyörű világ. Mivel ugye van klasszikus zongora alapom, illetve tanulmányaim során tanultam klasszikus zeneelméletet, ez nagy előnyt jelent és valamivel kicsit megkönnyítik ezek az előismeretek a jazz világába való elmélyülést.

Végezetül beszélnünk kell még a népzenéről is.

A népzene nagyon szívemhez nőtt, a tanításban is kiemelt szerepet tölt be. Fontos az, hogy minél jobban megismerjék a gyerekek a népi hagyományainkat, népdalainkat. Szegeden fergeteges hangulatú táncházakra lehet bukkanni. Vannak vonós és moldvai táncházak is, így mindenki kipróbálhatja és megtalálhatja a szívéhez legközelebb álló táncokat. A Fonó Klub Szeged rendezvényeit mindenkinek szívből ajánlom, mindig nagyon magas színvonalú, kiváló zenészek által előadott koncertek alapozzák meg a hangulatot a táncházak előtt. Az táncházakban kialakult közösségek nagyon barátságosak, befogadóak, mindenkit szeretettel látnak, életre szóló élményeket és barátságokat lehet szerezni. A népzene kapcsán mindenképp szeretném megemlíteni a Szegedi Roma Kulturális Egyesület tevékenységét. Autentikus roma zene és tánc oktatásával foglalkoznak, rendszeresen tartanak ,,klub eseményeket” ahol bárki megtanulhatja és elsajátíthatja az autentikus roma tánc és zene alapjait. Illetve ha valaki szívéhez a balkáni vagy latinos beütésű roma zenék állnak közelebb, hastánc tanulásra is lehetőség van. A Kucubanda együttes, melynek most már én is tagja vagyok, mint táncos és énekes, fergeteges hangulatú koncertekkel szokta megörvendeztetni a szegedi és szeged környéki közönséget. Nemrégiben Hódmezővásárhelyen a tájházban adtunk ízelítőt az ott táborozó gyerekeknek az autentikus roma zenéből és táncból, valamint a hastánc világába is elkalauzoltuk őket. Csodálatos és szívmelengető élmény volt tanítani őket, velük énekelni,táncolni,nevetni. Mindenkit bíztatok, hogy látogasson el akár egy klub eseményre, akár egy Kucubanda koncertre, biztosan jobb kedvre derül, hisz’ a koncerteken a vidámság, az életöröm és a szeretet állandó vendégként van jelen. Megújult facebook és instagram oldalainkon minden információt megtalálnak az aktuális koncertekről és klub eseményekről.