A THE Impact Rankings elnevezésű fenntarthatósági rangsort az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok (SDG) mentén készíti el évről-évre a Times Higher Education. A 2024. június 12-én megjelent friss rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 43. helyen végzett a „Béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett több más alkategóriában is nagyot lépett előre az SZTE, de javított az összesített rangsorban is: felkerült a 301-400. helyre, ezzel megosztott első helyen végzett Magyarországon.

A THE Impact Rankings elnevezésű fenntarthatósági rangsorban az SZTE évről-évre kiváló eredményeket ér el. A világ felsőoktatási intézményeinek gazdasági, társadalmi hatása és felelősségvállalása szerint végzett értékelését 2019-ben indította el a Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési cél (Sustainable Development Goal, SDG) alapján. Az SZTE az idei rangsorban a tavalyinál közel négyszázzal több, összesen 1963 intézményt minősítő összesített listán előrébb lépett a nemzetközi mezőnyben. Így megszerezte a 301-400. helyet, ami egyben megosztott első helyezést is jelent a 11 magyarországi intézmény között.

A szegedi egyetem az SDG-alrangsorokban is kiváló eredményeket ért el. A tizenhatodik fenntartható fejlődési cél („Béke, igazság és erős intézmények”) mentén készült tematikus listán bő negyven helyet javítva a 43. helyen végzett a világon, ez egyben a legmagasabb magyarországi helyezést is jelenti a THE fenntarthatósági listáin. Több százzal javult az eredménye a „Minőségi oktatás” (SDG 4) és az „Egyenlőtlenségek csökkentése” (SDG 10) alrangsorokban is, miközben egyaránt jelentőset lépett előre például a „Tiszta víz és alapvető köztisztaság” (SDG 6) és a „Fenntartható városok és közösségek” (SDG 11) területeken.

A Szegedi Tudományegyetem az összesített rangsor mellett idén 11 SDG-kategóriában szerepel vezető pozícióban, abszolút vagy megosztott első helyen magyar viszonylatban: ilyen például a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése, a minőségi oktatás, az egyenlőtlenségek csökkentése, a fellépés az éghajlatváltozás ellen, a megfizethető és tiszta energia.

Az SZTE elkötelezett az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok elérése felé. Az intézmény nemcsak adaptálja azon tudományos és technológiai eredményeket, amelyek segítik a fizikai erőforrások hatékony és fenntartható módon történő felhasználását, hanem oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs, valamint szolgáltatási tevékenységével maga is hozzájárul új eredmények születéséhez és tesz annak érdekében, hogy növelje a jövő generációjának a környezeti, társadalmi és kulturális értékek megőrzése iránti elköteleződését.

SZTE