A magyar származású aatoth franyo festőművész kiállítása érkezik a szegedi Reök-palotába. A Thaiföldön élő alkotó A túlsó part című tárlata augusztus 11-től szeptember 24-ig várja az érdeklődőket.


Alig három héttel a XLII. Nyári Tárlat lezárását követően újabb nagyszabású kiállítás nyílik a REÖK-ben. Augusztus 11-étől aatoth franyo nyíregyházi születésű, jelenleg Thaiföldön élő képzőművész alkotásainak reprezentatív válogatását láthatja a művészetkedvelő közönség a Magyar Ede téri kultúrpalotában. A festő karrierje Victor Vasarely segítségével, a párizsi École Supérieure des Beaux-Arts-ból indult. Párizsi éveit követően, a világ számos országát bejárva szerzett tapasztalatainak sokasága beépült alkotói tevékenységébe, a legnagyobb hatást azonban előbb Mongólia, majd Thaiföld gyakorolta a művész munkásságára.

Elszigetelt környezetben, a thai dzsungel mélyén alkot ma is, legújabb képein is a távol-keleti természeti környezet elemei köszönnek vissza. Művészetének emellett fontos eleme a címadás és a szójáték; a világutazó festő számára természetes többnyelvűség és egyes képnyelvi elemek változatos alkalmazása jellemzi. Alkotásai egyszerre gyönyörködtetik és késztetik gondolkodásra a szemlélőt.

A legutóbb aatoth franyo a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé alkalmával állított ki Szegeden. Akkor formabontó Ásó-sorozatával feszegette a hagyományos festészet határait.  A túlsó part című, önálló kiállítása a Reök-palota két emeletén berendezve ad ízelítőt e kortárs képzőművész izgalmas életművéből és egyedülálló művészetének aktuális irányaiból. A tárlat, mely a Várfok Galéria segítő közreműködésével valósulhat meg, augusztus 11. péntek 16.00 órától fogadja a látogatókat. A kiállítást Dr. Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyitja meg. A megnyitóünnepélyen Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója mond köszöntőt.

Az egzotikus hatásokban, megfejtésre váró talányokban, változatos méretű, szemet gyönyörködtető műalkotásokban bővelkedő kiállítás több, mint hat héten keresztül, szeptember 24. vasárnapig kínál maradandó művészeti élményt az érdeklődőknek.