Vége az információs zárlatnak: sikeresen evakuáltunk egy magyar állampolgárt Nigerből – közölte Szijjártó Péter szerdán Facebook-oldalán.

Azt írta, az elmúlt órákban ért véget az az evakuációs művelet, amely során egy magyar állampolgár is kimenekítésre került a Száheli-övezet kulcsországából.

Az olasz hadsereg vezetésével megvalósult nemzetközi akcióban közel száz embert evakuáltak Niameyből, aminek keretében sikerült elérni, hogy a mi állampolgárunk is feljusson a gépre. Ennek első lépéseként az olasz nagykövetségen gyűlt össze valamennyi személy, majd az étkezést és a szükséges adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan ma hajnalban felszállt az olasz katonai különgép.

A kimenekítés magyar relációját a tripoli és a római nagykövetségünk koordinálta, folyamatosan tartva a kapcsolatot a francia és az olasz hatóságokkal, illetve az EU akkreditált kollégáival. Megnyugtató hír, hogy kora reggel az evakuációs gép rendben landolt Rómában, ahonnan már olaszországi konzuljaink segítik tovább a műveletet.

További magyar állampolgárról egyelőre nincs tudomás, de tripoli na agykövetség folyamatosan nyomon követi a helyzetet, és a Konzuli Szolgálat is a nap 24 órájában rendelkezésre áll.