Magyarország és Szlovákia készen áll arra, hogy a két ország közötti együttműködés valaha volt legjobb fejezetét írja meg az elkövetkező években – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban, miután Rober Fico szlovák kormányfővel tárgyalt.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a szlovákiai választások nyomán „patrióta, a nemzeti érdek érvényesítését felvállaló, szuverén politikát megfogalmazó” kormány alakulhatott meg a szomszédos országban.
    
„És mivel a szuverén politikát megfogalmazó, nemzeti érdekérvényesítést célzó tevékenységet folytató kormányok között könnyebb az együttműködés, mint az ettől eltérő esetekben, ezért én azt gondolom, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok jövőjének szempontjából egy kifejezetten szép időszak és hatalmas lehetőségek előtt állunk” – hangsúlyozta.
    
Majd leszögezte, hogy az európai jövő szempontjából legfontosabb kérdésekben azonos a két kormány megközelítése: mindkét fél békét akar Ukrajnában, nem a fegyverszállításban látja a megoldást, illetve megálljt szeretne parancsolni az illegális bevándorlási hullámoknak.
    

Közölte, hogy a következő időszak megbeszéléseinek egyik legfőbb témája az együttműködés erősítése lesz a migráció ellen, a nemzeti intézkedések összehangolása. Illetve arra is kitért, hogy Magyarország és Szlovákia ugyanolyan negatív véleménnyel van az  Európai Unió migrációs paktumáról.
„Emellett mindkét kormány hasonlóképp fontosnak tartja a nemzeti kulturális örökség és az alapvető értékek ápolását és tiszteletben tartását, és szeretnénk, ha az Európai Unió jövőjéről zajló viták a józan ész talajára kerülnének” – fogalmazott.
    

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a politika tapasztalati műfaj, márpedig a tapasztalat az, hogy a két ország közötti együttműködés akkor volt a leghatékonyabb és legeredményesebb, amikor Robert Fico volt a miniszterelnök Szlovákiában.
    

Felidézte azt a kilenc évvel ezelőtti megállapodást, amelynek eredményeképpen olyan sikertörténetek jöttek létre, mint az Ipoly-hídak, a Duna-híd, a határ két oldalát összekötő infrastrukturális fejlesztések.
    

„Készen állunk arra, hogy az elkövetkező időszak együttműködését is hasonló alapokra építsük, ahol a cél az, hogy mindkét ország, mindkét nemzet profitáljon ebből a jó együttműködésből, hangoljuk össze a határ menti fejlesztéseinket, aknázzuk ki a gazdasági együttműködésben rejlő összes lehetőséget” – mondta. Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy még az idei év végén és a jövő év elején is újabb Ipoly-hidat fognak átadni.
    

A miniszter fontos összekötő kapocsnak nevezte azt is, hogy Budapest és Pozsony is a józan ész talaján állva, és nem ideológiai szempontból közelíti meg az energiaellátás kérdését.
    

„Mindkét ország nukleáris energiát használ, és nem is vagyunk hajlandók engedni ebből. Nem fogadjuk el a kettős mércét és a negatív diszkriminációt a nukleáris energiával szemben, mivel az mindkét ország energiaellátásának, biztonságának fontos alapját képezi” – figyelmeztetett.
    

„Készen állunk arra, hogy Magyarország és Szlovákia együttműködésének valaha volt legjobb fejezetét írjuk meg a következő években. Szerencsére most a Duna mindkét partján erre van igény és készség” – összegzett.