Azerbajdzsán, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia egyetértési megállapodást kötött az azeri földgáz Közép-Európába szállításáról az úgynevezett Szolidaritási Gyűrűn keresztül, a régió energetikai infrastruktúrájának fejlesztése révén – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szófiában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az aláírási ceremónián rámutatott, hogy hazánk nem rendelkezik számottevő földgázzal, így ezen a téren erősen függ másoktól, ezért döntő fontosságú számára a diverzifikáció, amely fogalom alatt azonban a kormány újabb források bevonását érti, nem pusztán a „függőség földrajzi irányának” megváltoztatását.
    
„A jelenlegi energiaválság legjobb megoldása az lenne, ha több földgázt tudnánk Európába hozni, több forrásból és több útvonalon keresztül” – mondta.
    
Leszögezte, hogy Közép-Európa számára a legrealisztikusabb megoldást ma az azerbajdzsáni gáz behozatala jelentené, de ehhez megfelelő szállítási útvonalakra lenne szükség.
    
Kiemelte, hogy minél inkább el van zárva egy ország a tengertől, annál inkább függ a környező energetikai infrastruktúrától.
    
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a közép- és délkelet-európai infrastruktúra fejlesztése egyrészről az érintett országok házi feladata a beruházások előkészítése és megszervezése terén, másrészről viszont az Európai Uniónak is szerepet kell játszania a finanszírozásban.
    
„Az újabb energiaforrások bevonása valódi európai ügy, ezért ez európai kötelezettség” – jelentette ki.
    
„Mivel udvarias emberek vagyunk, ezért csak kérjük, noha követelni is jogos lenne az Európai Unió erős pénzügyi támogatását ebben a tekintetben” – fogalmazott.
    
Jogos lenne követelni, hogy az Európai Unió végre vegye komolyan ezt az ügyet, és támogassa a közép-európai és a dél-európai országok gázellátásának diverzifikációját – tette hozzá, úgy vélekedve, hogy ennek elmaradása tovább rombolná az EU hitelességét az energiapolitikában.
    
A miniszter tudatta, hogy a magyar átviteli rendszerirányító készen áll, ahogy a kormány is kész minden szükséges fejlesztésre annak érdekében, hogy évi ötmilliárd köbméteresre bővítse a Szolidaritási Gyűrű Romániából Szlovákiába tartó magyar szakaszának kapacitását.
    
„A Szolidaritási Gyűrű nélkül, európai finanszírozás nélkül, mi, akik ténylegesen Közép-Európa középső részén élünk, nem tudunk jelentős mennyiségű gázt beszerezni Azerbajdzsánból” – összegzett.

MTI