Az orosz elnök azt is közölte, Moszkva kész ingyenesen fegyvereket szállítani Afrikának a kontinens biztonságának fokozása érdekében.

Moszkva tiszteletben tartja és gondosan tanulmányozza az afrikai vezetők ukrajnai békejavaslatát – közölte tárgyalópartnereivel Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón Szentpéterváron.

Az afrikai vezetők júniusban Putyinnal és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is ismertették békekezdeményezésüket, ám azt egyelőre egyik fél sem fogadta el. Putyin a csúcstalálkozó második napján arról is beszélt, hogy Oroszország növeli az Afrikába irányuló élelmiszer-szállításokat, beleértve a csütörtökön megigért ingyenes gabonaszállítmányokat.

Putyin azt is közölte az afrikai vezetőkkel, hogy

Moszkva 23 milliárd dollárnyi (8064 milliárd forintnyi) adósságot engedett el,

konkrétan azonban nem mondta meg, hogy mely országok adósságaira gondolt és milyen időszakra. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy fejleszteni akarja országa katonai együttműködését is az afrikai kontinenssel. Mint mondta: Oroszország kész ingyenesen fegyvereket szállítani Afrikának a kontinens biztonságának fokozása érdekében, és szorosabban együttműködne az afrikai bűnüldöző és hírszerző szolgálatokkal.