Megvédjük szuverenitásunkat Brüsszellel szemben, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is maga dönthesse el, hogy milyen technológiával előállított növényeket termeszt a saját területén – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

„A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 20-i ülésén az agrárminiszterek vitát folytattak az új génkezelési technikákról szóló bizottsági javaslatról, amely kötelezővé tenné a tagállamok számára az ilyen technológiákkal előállított növények használatát” – írták a közleményben. A miniszter szerint biztosítani kell a tagállamok számára az önrendelkezés jogát, hogy maguk dönthessék el, milyen technológiával előállított növényeket akarnak termeszteni a területükön. Magyarország ebben a kérdésben is megvédi szuverenitását – tette hozzá.

A közlemény szerint Nagy István ismertette, hogy a tervezet a Magyar Országgyűlés álláspontja szerint is ellentétes a szubszidiaritás elvével, ezért egyértelműen biztosítani kell a tagállamok számára a lehetőségét, hogy maguk dönthessenek ebben a kérdésben. Az Európai Bizottság javaslata a tekintetben is javításra szorul, hogy a biogazdálkodás egyértelműen lehatárolható és elválasztható legyen az új génkezelési technikákkal előállított terményektől – emelte ki a tárcavezető.

Arról is írt a tárca: ahogy az a napokban ismertté vált, a kormány a szuverenitás védelméről indított nemzeti konzultáció keretében is kitér a génmódosított élelmiszerek veszélyére, miután Brüsszel megnyitotta a határokat az ukrán génmódosított gabonaszállítmányok előtt. „A magyar emberek ismét elmondhatják a véleményüket arról, hogy szerintük meg kell nyitnunk a piacunkat a génmódosított ukrán gabona előtt vagy minden lehetséges módon ki kell állni a magyar gazdákért, és biztosítani kell a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét” – olvasható az AM közleményében.