Előzőleg megismerkedhettünk azzal, hogy mi a jóga. Selymes Andrea gyermekjóga oktató most azt muntatja be nekünk, hogy honnan ered maga a jóga, illetve azt is, hogy milyen típusai vannak.


A jóga eredete nagyon régi korokba nyúlik vissza. A kutatók még nemrég azt gondolták, hogy Buddhához köthető, de rájöttek, hogy már 5000 évvel ezelőtt is alkalmazták a jóga tanait és gyakorlatait.

A jógatörténetben megtalálhatjuk a Védákat, melyek ősi szent szövegeket, dalokat, mantrákat tartalmaznak, a hindu vallás alapja. Az Upanisadok filozofikus szövegek, tanácsokat ad az önismereti úthoz. A Jóga-szútrák volt az első könyv, ami értelmezte, rendszerbe foglalta az addigi ismereteket. A korszak jógamesterei a jógát a test energizálására, fiatalítására használták.

A 19. században a jóga tanításai eljutottak Európába és Amerikába is, így lassan az egész világon népszerű irányzattá vált. A hatha jóga az alapja a későbbi jógatípusoknak, magát a jógagyakorlatokat jelenti. Sokféle típus jött létre, mindenki igényeit kielégítve. Ma már járhatunk lassabb vagy gyorsabb, megerőltetőbb jógaórára is, de akár végezhetjük meleg helyiségben is, hogy még izzasztóbb legyen. Kialakult női jóga és gyerekjóga is, illetve tartanak órákat az egyes betegségekre kihegyezve is. Van, ahol fontos a szellemi, spirituális út járása is, de az is lehetséges, hogy csak nyújtsunk egyet egy hosszú, fárasztó nap után, vagy ha ülőmunkát végeztünk.