A házisárkány jelzőt azokra a nőkre használjuk, akik valamiért uralkodni akarnak párjukon, bár ez nem csak a női nemre igaz. Valljuk be, hogy sokszor igen jól sikerül nekik, amely bizony rövid időn belül meg tud mérgezni egy kapcsolatot. Van arra megoldás, hogy ezeket kezelni tudjuk, illetve változtatni lehessen az ilyen helyzeteken? Dallos Mónika preventorral erről a témáról beszélgettünk.

Szakterületedhez tartozik, hogy ezeken az embereken is megpróbálsz segíteni. Természetesen az első lépést nekik kell megtenni, mégpedig azt, hogy felkeresnek. Mégis, honnan indult az az ötlet, hogy ezzel is foglalkozz?

A házisárkány kifejezést azokra a nőkre használják, akik valamiért elnyomják párjukat, elítélik, vagy uralkodnak felettük. A másik fontos probléma pedig nem más, mint az érzelmi zsarolás, ami ugyancsak szerepel az ilyen típusú nők eszköztárában.

Honnan indult ez a kezdeményezés? Sokan járnak hozzám egyénileg, és nem is egy férfi panaszkodott óhatatlanul is arról, hogy mit élnek át egy ilyen kapcsolatban. Ez indított engem arra, hogy elkezdjem, hisz senkit nem illet meg ilyen fajta magatartás, függetlenül attól, hogy milyen nemű.

Létezik már férfi szelídítő tréning. Arra gondoltam, ha a nőket erre megtanítják, a férfiaknak is joguk van azt megtudni, hogy hogyan tudnak a nőkkel úgy bánni, hogy ne legyen belőlük házisárkány. Fontos, hogy egy ilyen probléma minél hamarabb megoldódjon, hisz ez nagyon gyorsan egy kapcsolat végét tudja jelenteni.

Akik harmonikus kapcsolatban élnek, azok támogatják egymást. Mégis mi válthatja ki azt, hogy valaki így viszonyuljon az általa „szeretett” félhez?

Inkább azt mondanám, hogy mennyi minden kiválthatja. Nagyon sokan tudják, hogyan kell panaszkodni, vagy hogyan kell kifejezni a nemtetszésüket. Sokszor azt nem mondjuk el, hogy valójában mire van szükségünk. Ha úgy kommunikálnánk a másikkal, hogy elmondjuk kristály tisztán, hogy mire lenne szükségünk, mert például nem valósult meg az, amiben megállapodtunk, építő jellegű lenne a kapcsolat. Sőt egyszerűbbé válna az együttélés is.

Nagyon sokan ehelyett –nemtől függetlenül – inkább leértékelik, vagy bírálják a másikat, vagy a cselekedetét és csípőssé teszik a kommunikációjukat. Ők valahol abban bíznak, hogy ez a viselkedés majd eléri a hatását. Azt kell mondani, nem jól gondolkodnak.

Van arra valami statisztika is, hogy hányan élnek ilyen kapcsolatban?

Statisztika is van természetesen, mert rengetegen szenvednek ilyen jellegű kapcsolatban. Manapság számos férfi keres fel segítő szervezetet, hogy támogatást kapjon a párja miatt okozott sérülések, vagy különböző hatások feldolgozásában. Megjegyzem, ez teljesen rendben van!

Azokon az alkalmakon, amiket Te tartasz, a férfiak megtanulják azt, hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket, de a másik félnek is elfogadónak kell lennie. Mégis, hogyan vezethetjük rá a társunkat a változtatásra?

Jó kérdés, hisz nagyon sokan ezt nem tudjuk, pedig nagyon egyszerű dologról van szó. Hogyan vezethetjük rá? Kommunikációval, egy újfajta kommunikációval és pár eredményes készséggel, aminek a segítségével a férfiak is megtudják, hogyan kell mondani, és kifejezni, hogy egyértelmű legyen az üzenet.

Nyilván az is fontos, hogy a nő ezt ne sértésnek, tanácsnak vagy okoskodásnak vegye. Rengetegen játszmáznak egymással anélkül, hogy tudnák azt, hogy miről is van szó. Ennek a vége a legtöbb esetben veszekedés lesz. Ez pontosan azért születik meg, mert nem tudják elmondani azt, amit szeretnének.

Mondhatjuk azt, hogy az ilyen típusú embereknek ez kényelmes megoldás. Mivel ebben a helyzetben a férfiaknak segítesz, nem érzed magadban azt, hogy egy kicsit a női nem ellen fordulsz?

Fú, ez egy nagyon jó kérdés! Erre így még nem gondoltam! Tisztázzuk, hogy nem a női nemmel akarok szembefordulni, hanem ezzel a bánásmóddal. Az ellen megyek, hogy egyesek nemtől függetlenül megengedik maguknak a kizsákmányolást, az irányítást, a manipulálást és egyéb aljas módszereket. Leszögezem, hogy én az ilyen romboló magatartások ellen megyek.

Szerintem Te is érted Árpi, hogy nem szólhatok mindenkihez. Célközönséget kellett választanom, és mivel már a nők számára elérhető egy lehetőség a férfiak megszelídítésének hogyanjáról, ezért döntöttem úgy, hogy nőként a női mizériákról, és azok kezelésének lehetőségeiről beszélek férfiaknak.

Nyilván azt se felejtsük el, ha valaki ilyen problémával küzd, hol érhet el téged?

Létezik már egy YouTube csatorna, Házisárkány Stop névvel (https://www.youtube.com/@HazisarkanyStop). Azt vettem észre, hogy nagyon nagy az igény rá, hisz a másik csatornámhoz képest jóval többen megnézik azokat a videókat, melyekben tanácsok és stratégiák szerepelnek bizonyos témák kapcsán. Tehát ez az egyik út, hogy értékes információkhoz tudjanak jutni a téma iránt érdeklődők.

Emellett szeretnék csoportos tréningeket is tartani, ami terveim szerint márciusban már el is kezdődik. Az, hogy ezek hány alkalmasak lesznek, annak függvénye, hogy milyen és mekkora lesz rá az igény. Jelenleg 2-3 alkalmasra tervezem ezt a tréninget. Ezek mellett meg lehet keresni személyesen is, nyilvánvalóan függ attól is, hogy mennyire nehéz az adott probléma.

Esetleg szerepel még a tarsolyodban más terv is?

Ha így sikerült rákérdezned, természetesen elmondom. Kamaszokkal is szeretnék ilyen téren foglalkozni. Úgy vélem, hogy ezt a generációt is érdemes megismertetni azzal, hogy valójában mit jelent egy párkapcsolat. Illetve az sem mellékes szempont, hogy megtanulják, hogyan kell a határaikat képviselni ezen a területen is. Lesz egy tábor Te & Én névvel, amit Orbán Hédivel együtt közösen, az Agórában fogunk majd elindítani, és ahol ennél több izgalmas témával foglalkozunk.

A kamaszokra sokan mondják azt, hogy érzelmileg hullámzóak. Éppen ezért mennyire könnyű őket az ilyen dolgokra rávezetni?

Tapasztalataim szerin elképesztően könnyen. Ez a tábor elsősorban nem arról fog szólni, hogy én osztom az észt és reggeltől estig csak beszélek. Nyilván, kíváncsi vagyok az ő véleményükre is, amit interaktív beszélgetésekkel oszthatnak majd meg a táborban részt vevő fiatalok. Emellett különböző módszerekkel készülök, amiknek a segítségével közelebb hozhatom számukra a valóságot a téma kapcsán. Elég volt a manipuláló hatásokból!