Aki figyelemmel kíséri Üllést, jól láthatja még Szegedről is, hogy folyamatosan fejlődik. Emellett a település közbiztonsága is megfelelő, a bűnözés már évek óta az országos átlag alatt van. Odafigyelnek egymásra, ha bárkinek problémája van, rögtön tudnak segíteni. Nagy Attila polgármesterrel beszélgetett a Szeged a Mindenem hírportál.

Fotó: Moranetv.hu

Bizonyára az elmúlt évből is van bőven mire büszkének lenniük: fejlesztések, ipari beruházások és lehetne még sorolni. Polgármester úr, hogyan összegezné az elmúlt évet?

Nemcsak Üllésen láthatjuk a fejlesztéseket, hisz a homokhátsági települések közül mindegyik törekszik arra, hogy jól fejlődjön. Ez természetesen látszódik is. Aki körbejár a Homokhátság településein, azt veszi észre, hogy egy elég erős húzóerő van. Külön büszke vagyok a példa értékű összefogásra.

Pályázatokból megvalósult fejlesztések

Számos olyan lehetőségünk volt, amivel megtudtuk valósítani azokat a beruházásokat, amiket már régóta nem. Sajnos, hogy az EU-s pályázatok nem tettek lehetővé hatalmas lehetőségeket, de a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program rengeteg és nagy pályázatot tudott támogatni. Természetesen, hazai forrással együtt. Voltak olyan esetek, ahova az EU-s pályázatok nem értek oda, ez Üllés esetében kisebb útfejlesztéseket, parkolók építését jelentette. Viszont az előző éveket a részünkre nagyon fontos Magyar Falu Program Támogatta.

2023-ban is adhattunk át több ilyen pályázatot Üllésen. Felújításra került a Radnai utca egy része, illetve parkolókat is építettünk. Erre azért volt szükség, mert a polgármesteri hivatal épületébe beköltözött a Kormányablak. Ők nagyobb mennyiségű embert látnak el. Emellett fedett kocsibeállót, irattárat, körzeti megbízotti irodát és polgárőr irodát is kialakítottunk. Ez olyan 80-85 millió forintos nagyságrendben valósult meg, kimondottan a polgármesteri hivatal melletti infrastruktúra fejlesztés volt. Ennek az átadó ünnepsége júniusban volt, ahol Gyopáros Alpár kormánybiztos volt jelen.

Történt egy másik nagy beruházás, melyet a Vidékfejlesztési Alap Program támogatott. Ez a külterületi utak fejlesztésére lett kiírva. Külterületi út ugye az, ami az utcáinknak a végén már nem rendelkezik helyrajzi számmal. Rengeteg mezőgazdasági gép közlekedik rajta, viszont az utcák döntő többségét összeköti egymással. Ennek a felújítását támogatta ez a program 100 millió forint értékben. Másfél kilométerre került új aszfalt, és lett megszélesítve az út. Nyilván ez az embert arra ösztökéli, hogy így jobban odalépjen a gázpedálra, ezért itt 40 kilométerre csökkentettük a sebességhatárt. Ezt sikerült átadni tavasszal, melyen Feldman Zsolt államtitkár volt jelen. El kell azt is mondani, hogy több önkormányzat is nyert a környékünkön. Annyi nehézsége volt ennek a pályázatnak, hogy utóelszámolásos volt. Nekünk kellett először megfinanszírozni a beruházás nagy részét, de annak is örültünk, hogy így is meg tudtuk valósítani.

Ugyan apró fejlesztés, de ez is megvalósult tavaly, mégpedig két játszóteret újíthattunk fel. Az egyiken kevesebb játszótéri eszköz valósult meg, mint a másik játszótéren. Ez a Vidékfejlesztési Program LEADER fejlesztéséből jött létre. Erre 17 millió forintot nyertünk, ehhez hozzátettük még az önerőnket is, mely húsz százalék volt. Mind a két belterületi játszótér kapott fedett beülőket is, ahova a szülők ülhetnek be, ha süt a nap, be lehet hívni a gyermekeket. Gyakorló szülőként én is jó ötletnek tartom.

Ipari fejlesztések Üllésen

Az ipari fejlesztésnek 2015-ben kezdődött a kétdimenziós kidolgozása. Egy vállalkozó keresett meg azzal, hogy kinőtte a települést, és kellene neki új ipari terület. A belterület, valamint a közvetlen külterület is kinőtte magát, jobban mondva nem tudtunk terjeszkedni, hiszen szerkezetben olyan a település. Szerencsére, mert a kőolaj és a földgáz kitermelés a 60-as években nagyon nagy arányban működött, és körbezárják a települést a magasnyomású olaj és gázcsövek. Egy olyan terület volt, amit lehetett fejleszteni. Beadtuk a pályázatunkat, amivel 150 millió forintot nyertünk. Ezzel utat, közvilágítást létesítettünk, valamint vizet, csapadék és szennyvízcsatornát fektettünk le. Hét ingatlan került kialakításra, amit első sorban az üllésieknek ajánlottunk fel. Szerződést is kötöttünk ezekre a területeknek. Nagyobb területe volt Üllésnek, ami mezőgazdasági művelés alól kivett, nullás helyrajzi számú, ugyanakkor fejleszthető terület. Tavalyi évben jelentkezett egy török vízpumpa gyártó cég, hogy szeretne letelepedni. Hosszas tárgyalás után, december közepén aláírásra is került az adásvételi szerződés. Ők egy hektáros területen, nagykapacitású vízpumpa gyárat fognak létesíteni. Ennek a tervezési munkái már elkezdődtek.

Látva, hogy mekkora erre az érdeklődés, több céggel is sikerült már tárgyalni. Ehhez az ipari területhez már megvettünk még egy 4,5 hektárnyi területet, előkészületben van a művelés alól való kivonása is. Egy újabb 15 hektáros területre pedig vételi ajánlatot tettünk, amit nagyrészt elfogadtak a tulajdonosok. Ezt is szintén szeretnénk az ipari területbe becsatolni. Másfél év múlva egy négyhektáros területtel tud bővülni, úgy, hogy már nemcsak a tervek, hanem a kivitelezés is el tud kezdődni. Ezek után folytatni szeretnénk az ipari terület beépítését. Azt is tudva, hogy a BYD szegedi autógyár a közelünkbe fog majd letelepedni, ennek a beszállítói körei, valamint a hozzá csatolódó vállalkozások valószínű, hogy nem fognak elférni Szegeden. Nagy a valószínűség, hogy az agglomerációban fognak majd letelepedni. Erre is számolok akkor, amikor Üllés jövőjére tekintek.

Közbiztonság helyzete

Minden évben meghallgatjuk más településnek is a közbiztonsági helyzetét. El kell mondani azt is, hogy Üllés nincs a migrációs települések között, de amikor nagy a migráció, mi is tapasztalunk mozgást. Ezek főleg a migránsokat szállító gépjárművek. A rendőrségnek és a határvadászoknak van ebben igazolt feladata. Hála a helyi polgárőröknek, ők is nagyon sok felderítésben, rajtaütésben részt vettek, amiért nagy köszönet illeti őket. Nem hiába kaptak egy irodát is. Az egyéb bűncselekmények száma jóval az országos átlag alatt van már régóta. A körzeti megbízottunknak is van egy irodája, vannak számítógépeik, illetve az internet is be van kötve. De ezt ugyanúgy használhatják a rendőrök is. Fűtés, víz és főzési lehetőség is van nekik biztosítva. Évek óta folyamatosan telepítjük ki különböző közterületekre a kamerákat is. Ezek felveszik a történéseket, és a rendőrség munkatársai visszatudják nézni. Nem egyszer segített már szabálysértések, bűncselekmények felkutatásában.

Fejlett szociális háló

E téren van egy átalakulás, ami szerintem nagyon jó. A Homokhátságon működik egy jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Ez azt jelenti, hogy gombnyomásra tudják hívni a mentőket. Most ez egy kicsit átalakult, hisz a kormány elindította a Gondosóra Programot. Itt egy gombnyomásra tudják hívni a közeli hozzátartozót, hogyha nem érhető el, akkor a diszpécser szólal meg. Az én nagymamám is már kommunikált velük. Ha mindenkihez nem is ér oda ez a személyes gondoskodás, legalább egy eszközön keresztül, számos emberhez el tudnak jutni. Ha pedig nem tudnak kommunikálni az ellátottal, valakit küldenek oda. Sokkal többen használják és kérik ezt az ingyenes eszközt, mint a korábbi jelzőrendszeres segítségnyújtást. Nem kell félni az új technológiától, hanem használni kell.

Emellett szükség van a személyes szociális gondoskodásra is, hiszen 2023-ban az inflációval, az üzemanyagárakkal, a kiszámíthatatlansággal mindenkinek szembe kellett nézni. A szociális rendszerünk felkészült az anomáliákra, hiszen sokszor találkoztunk nehéz évvel. Van egy jelzőrendszerünk, melyben nagyon sokan benne vannak. Ha valahol krízist látunk, teljesen mindegy, hogy melyik szegmens jelzi, azonnal megpróbálunk segíteni. Ha van egy olyan család, ahol a gyermek jelzési arról tanúskodnak, hogy kevés az élelmiszer, vagy egy probléma van a családon belül, akkor is fellépünk. Ennek az összetartásnak ez is a nagy ereje.

Jövőbeli tervek Üllésen

2023-ban elindult olyan is, amire nem nagyon gondoltunk. Van egy horgásztavunk, ami a település legfontosabb turisztikai attrakciója. A tavalyi évek aszályos időszaka arra mutatott rá, hogy ezt az elveszített vízmennyiséget, mindenféleképp pótolni kell. Erre már megoldást is találtunk, és hosszabb távon bebiztosítjuk a jövőt. 2022-ban kialakítottunk egy vendégházat, ahol már elkezdtük értékesíteni a vendégéjszakákat. Ennek a növekedésére nagyon számítok. Természetesen tovább fogjuk majd fejleszteni. Az ipari fejlesztés egy hosszútávi fejlesztés lesz, de van három megnyert pályázatunk is. Két kerékpárútra nyerünk pályázati forrást. Van egy erdei iskolánk, ahová már egy három kilométeres kerékpárút vezet ki. Az iskolától majd egy hasonló mértékű kerékpárút vezet majd Siposmalom tanyaközpontig. Forráskút-Üllés közt is elkészítjük a kerékpárutat, arra is sikerül 600 millió forintot nyerni. Kicsit bonyolultabb lesz, hisz két településről van szó. Emellett még megújul a Szabadság téren a központi parkunk is. Kialakításra kerül egy térköves rendezvénytér, ahol akár év közben koncerteket, vagy az adventi programokat meg lehet tartani. Lesz egy mini játszótér, valamint a fiatalok kapnak okospadot, telefonos töltési lehetőséggel. Kerékpáros pihenőt is ki fogunk alakítani, szervízponttal. Ezeket a pályázatokat már megnyertük, beadásra még kettő vár. Van egy óvoda eszközfejlesztési pályázatunk. Ezt tavaly beadtuk, de sajnos nem nyert. Idén is megpróbáljuk, hátha sikeres lesz. Közösségi rendezvényekre, kohézióerősítésre adunk be egy nagyobb pályázatot február közepén. Mégis azt tudom mondani, hogy 2023-ban a legfontosabb, ami történt velem, a kisgyermekem születése. Így már teljes a kép, három gyermek. Valamikor így terveztük ezt a feleségemmel.

Végezetül azt szeretném üzenni azt itt élőknek, hogy ez egy érdekes év lesz, érdemes figyelni. Olyan dolgok történnek ezen a településen 2024-ben, ami hosszú távon kihat pozitívan az üllési emberek életére. Olyan útépítés is várhatóan be fog fejeződni, ami a Forráskút és autópálya-felhajtóig tartó útszakasz. Tehát a falutól az autópályáig zökkenőmentesen lehet majd el eljutni. Ez rengeteg gazdának ad lehetőséget arra, hogy könnyebben el tudja juttatni a jó minőségű termékét. Az ipari park fejlesztésével pedig meghatározzuk Üllés jövőjét. Ez kezdődik meg igazán 2024-ben.