Sokan szívesen járnak Tiszaszigetre, a városi forgatagból akár ki is költöznének. Nagyon jól látszik, hogy folyamatosan fejlődik. Mi ennek az ereje? Nem más, mint a munka. Ferenczi Ferenc polgármesterrel beszélgettünk a 2023-as esztendőről.

Szép napot! Mondhatjuk, hogy Szegedről is látszik Tiszasziget dinamikus fejlődése. Nyilván voltak sikerek, de emellett nehézségekkel is számolni kellett. Hogyan értékelné a 2023-as évet?

Tiszasziget valóban fejlődik, de azt is el kell mondani, hogy az egyik legnehezebb év volt a közéleti szerepválásom kapcsán. A rengeteg nehézség mellett szembesülni kellett azzal is, hogy a település vonatkozásában az anyagi lehetőségek csökkentek. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a településünk szempontjából az egyik legnagyobb beruházást sikerült a Szeged-Csanád Egyházmegyének pályázatából megvalósítani. 650 millió forintból épült fel az új tornacsarnok. Az épület teljesen korszerű, és a jelenlegi elvárásoknak megfelel. Ennek az átadóünnepsége 2024. január 20-án lesz, 16 órai kezdettel.

Sziget lakópark fejlesztése

Nagy büszkeséggel tölt el a Sziget lakópark fejlesztése, hiszen az önkormányzat a Magyar Falu Program keretén belül a lakóparkban megépített egy utat. Ennek köszönhetően a jelenlegi építési telkeket már meg lehet közelíteni. Itt az önkormányzatnak tíz darab összközművesített telke van, amelyek a jövőben értékesítésre kerülnek. Ami szintén jelentős beruházás, hogy a hatvan évnél idősebbek számára kerül kialakításra egy lakópark, amelynek lakrészei megvásárolhatóak lesznek, azaz saját tulajdonba is kerülhetnek. A terület körbe lesz kerítve, ahol napi huszonnégy órás felügyelet is lesz. Ez teljesen egy vállalkozói projekt, a Sziget Lakópark Kft. keretein belül valósul meg. Nagyon fontos, hogy az ideköltözőket a szociális rendszerbe is be lehet majd kapcsolni, hiszen a Szegedi Kistérség Többcélú Társulásán keresztül idáig is működött ez a szociális háló. Önkormányzatunk a működtetés során az ott lakók számára olyan közösségi programokat kíván biztosítani, amelyekkel tartalmassá tudja tenni az itt töltött időt.

Fejlesztések pályázatokból

Önkormányzati épületeink energetikai korszerűsítésére nyerünk pályázatot. Sikeresen lebonyolításra került a közbeszerzési eljárás. Ez egy százhuszonötmillió forintos beruházás. Ennek köszönhetően a faluház, az iskola, az önkormányzat a gazdaház és a sportöltöző fűtési rendszerének a korszerűsítése valósul majd meg. További pályázatunk az Aktív Sziget sport és családi park kialakítása. Itt az építési árak elszabadulása miatt plusz támogatást kellett igényelni. Erről egy évig nem érkezett visszajelzés, de az önkormányzat újra nekifut ennek a megvalósításának. Úgy vélem, hogy a közbeszerzési eljárást sikerül tavaszig lebonyolítani, remélhetőleg ezt követően hozzá is lehet majd kezdeni.

Szociális célokra fordított összegek

Sajnos a településen nincs olyan vállalkozás, amely több tíz esetleg száz főt foglalkoztatna, valamint jelentős adóbevételhez juttatná az az önkormányzatot. Mindezek ellenére az idén is minden egyes háztartáshoz eljuttattuk a karácsonyi csomagot. A Cigány Kisebségi Önkormányzatnak köszönhetően minden hónapban sikerül tartós élelmiszert a rászorulóknak kiosztani. Szociális tűzifát is kaptak azok a családok, akik ezt igényelték, a gyermekeket Mikulás csomaggal is meg tudtuk ajándékozni. A szünidei gyermekétkeztetés tekintetében is tudtuk segíteni a családokat, csak úgy, mint az óvoda és iskolakezdési támogatás tekintetében. Ez a kiadás összesen 7,8 millió forintot emésztett fel, amely egy jelentős összeg. Természetesen ezek a kiadások még nem teljes körűek a település vonatkozásában. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy a képviselőtestület minden egyes tagja ezekre a kiadásokra egyöntetűen igennel voksolt. Sikerült azt Tiszaszigeten megvalósítani, hogy az ellentétek mellett ilyen ügyekben tudunk azonosan gondolkodni.

Benyújtott és benyújtásra tervezett pályázatok

Büszke vagyok arra, hogy az önkormányzaton belül olyan munkatársaim vannak, akikre számíthat a település. Itt is szeretném ezt megköszönni nekik. Az ő munkájuknak köszönhető az, hogy be tudtunk nyújtani egy pályázatot, a magyar-szerb határon átnyúló program keretében a Vedres István Faluház fejlesztése kapcsán, míg várhatóan kettőt a magyar-román Interreg program keretén belül is. Ebből az egyik egy komplex nem mindennapi projekt, melyet „vízmentésnek” kereszteltünk el, elsősorban turisztikai célokat szolgál majd. Ennek az alapötlete az, hogy naponta 60-80 köbméter technológiai víz folyik el a település vízműtelepéről, ezt szeretnénk elvezetni a tőle nyolcszáz méterre lévő horgásztóhoz. Ennek a vízszintje sajnos folyamatosan csökken, így tudnánk egy vízpótlást is megoldani. Az sem elhanyagolható, hogy egy rendszer kiépítésével tudnánk majd ebből a vízből öntözni az Aktív Sziget zöldfelületeit is. Emellett egy kerékpáros turisztikai pályázatot is benyújtunk majd, melynek kapcsán a Mélypont Emlékhelyet szeretnénk fejleszteni, illetve a település központjában egy szervízpont is kialakításra kerül majd. Közösségépítés és egészségmegőrzés szempontjából szintén egy térségi pályázatban gondolkodunk. Ebbe Kübekháza, Klárafalva, Ferencszállás és Tiszasziget tartozna bele. Olyan programokat szeretnénk megvalósítani, ami az egészséges életmódot helyezi előtérbe. Nagy valószínűséggel arra is lesz lehetőségünk, hogy a Magyar Faluprogramból egy új traktort szerezzünk be a település számára. Bár tudom, hogy nem minden projektötlet részesül majd támogatásban, de amennyiben nem készítjük el azokat, akkor egy esélyt szalaszthatunk el.

Tisztelet és kommunikáció

Nagyon fontosnak tartom, hogy képviselő- testületen belül is meglegyen az egymás tiszteletén alapuló kommunikáció. Személy szerint mindig arra törekedtem, hogy az értékeket magában hordozó, a települést előre vivő javaslatok beépítésre kerüljenek egy-egy képviselő-testületi döntés kapcsán. Fontos, hogy mindenkinek a kiinduló álláspontja megismerésre kerüljön, majd vitákon, véleményformálásokon keresztül jussunk el a megoldáshoz. Ezért tartom jó megoldásnak a bizottságok fokozott előtérbe helyezését, ott kerülnek először áttárgyalásra a felvetődő javaslatok. Amikor már letisztult a kép, akkor kerüljön be a testület elé, egy több oldalról megközelített kiforrott javaslat. Így kevesebb hibázási lehetőség van, felelősebb döntéseket tudunk hozni, hisz minket ezzel bíztak meg.

Mindenkinek boldog, sikerekben gazdag újesztendőt kívánok!