A szolgálatot teljesítő rendőrök 2024. május 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 12 határsértőt tartóztattak fel Csongrád-Csanád vármegyében Ásotthalom és Domaszék közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, albán és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 2, közokirat hamisítás miatt 1 embert fogtak el és embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ásotthalom közigazgatási területén 2024. május 23-án 10 órakor a rendőrök intézkedés alá vontak egy magyar honosságú gépkocsit vezető ukrán állampolgárt és ukrán társát. Az ellenőrzéskor a gépkocsiban 1 fő magát afgán, és 8 fő, magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt év