A kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé – mondta el a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtökön.

Takács Péter közölte, hogy a legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről született döntés. Többek között a Parkison-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe. A döntés költségvonzata 30 milliárd forint.

“Cél, hogy a magyar betegek a világ élvonalába tartozó gyógyszerekhez férjenek hozzá” – mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy a gyógyszerekkel lerövidülhet a gyógyulási idő, illetve a gyógyíthatatlan betegségek esetében lassítható annak folyamata, illetve javítható a betegek életminősége.

Külön kiemelte, hogy a világon az első között fogadott be a kormány a társadalombiztosításba egy olyan, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszert, amellyel a diabétesz szövődményeként kialakult szívelégtelenség is kezelhető. Szólt arról is, hogy eddig ezekhez a készítményekhez csak egyedi méltányosság útján juthattak hozzá a betegek.

Az elmúlt két évben lezajlott ingyenes SMA-szűrés egy úgynevezett pilotprogram része volt

Az államtitkár beszélt a gerincet érintő izomsorvadás (SMA) szűréséről is. Közölte, hogy az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálat egy úgynevezett pilotprogram része volt, amelyre 400 millió forintot fordított a kormány. Hozzátette, hogy most a kiértékelés szakaszában vannak, és ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba. Megjegyezte, hogy már intézkedett arról, hogy az úgynevezett kódkarbantartó szakmai bizottság soron kívül foglalkozzon a témával. A részleteket ismertetve elmondta, hogy az adatok alapján elsősorban azt vizsgálják, hogy az egész populációt kell szűrni a betegségre, vagy célzottan egy kockázati csoportra kell koncentrálni a vizsgálatokat.

Minden vármegyében meddőségkezelési szakambulanciákat hoznak létre

Takács Péter közölte azt is, hogy a meddőségi kezelések területén is több változás történt. Többek között több ritka genetikai betegség szűrése is bekerült a programba. A meddőségi kezelések terén a kormány célkitűzése, hogy szélesebb körben legyenek elérhetők azok a terápiák és diagnosztikák, amelyek megelőzik a lombikprogramot – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy ezért minden vármegyében meddőségkezelési szakambulanciákat hoznak létre. Ebben az évben nyolc ilyen ambulancia indul, elsősorban azokon a területeken, ahol nincs úgynevezett IVF-centrum – tette hozzá az államtitkár. Szólt arról is, hogy a társadalombiztosítás a jövőben valamennyi embriótranszfert finanszírozza majd. Eddig egy cikluson belül egyet támogattak, a jövőben akár 15 embrióbeültetést is tb-finanszírozással kapnak meg a nők.

Takács Péter a bérnővérekről is elmondta a véleményét  

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggel, Magyarország! című műsorában az úgynevezett bérnővérek alkalmazásának megszüntetéséről elmondta, hogy a kormány a profitorientált munkaerő-közvetítőket szorította ki a kórházakból. Úgy fogalmazott, hogy ezek a cégek egyrészt kizsákmányolták a szakdolgozókat, másrészt a “szürkegazdasági zónában mozogtak”, mert csak minimálbérre jelentették be a dolgozókat. Harmadrészt pedig azzal zsarolták a kórházakat, hogy nem biztosítanak munkaerőt, ha nem emelhetnek árat – tette hozzá. A szakdolgozók most visszatérnek az állami rendszerbe, és ahol eddig ideiglenes kapacitásszűkülés volt, ott is visszaáll az ellátás – közölte Takács Péter, hangsúlyozva, hogy beteg nem maradt ellátatlanul.