Vegyesek a tapasztalatok idén nyáron a belföldi turizmusban, de van egyértelmű nyertese is a szezonnak a Szallas.hu foglalási adatai szerint. Visegrádon közel 10 százalékkal nőtt a nyárra szóló foglalások száma tavalyhoz képest. Az utazási kedv jelen van, viszont alkalmazkodunk a helyzethez, például közelebbi, olcsóbb szállást választunk és rövidebb időre foglalunk. Összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél a vakáció idején a magyarok körében, ezt követi a sorban Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula. A foglalások negyedét júniusban és júliusban is SZÉP-kártyával fizették – tájékozttta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője hétfőn a Szeged a Mindenem hírportált.


Mint írták, kérdések kereszttüze övezi az idei nyarat: hogy alakulnak az árak, hova utaznak a magyarok, utaznak-e egyáltalán, mi a sláger az idén. A Szallas.hu foglalási adatai szerint az eddig beérkező nyári foglalások 19 százalékkal maradnak el a tavalyihoz képest, és jelenleg 5 százalékkal a 2019-es nyári szint alatt állnak.

„2022-ben erős, robbanásszerű kereslet volt a nyári szezonra, hiszen azt megelőzően a pandémia előtt korlátozott lehetőség volt utazni

 mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.


Akkor óvatosabb volt az előfoglalás, a nyár előtt viszont kiugró volt a kereslet. Idén ugyan előbb kezdték el foglalni a vakációhoz a szállást, viszont a szezonhoz közeledve laposabb maradt a keresleti görbe.” Mindezek ellenére van a szezonnak egyértelmű nyertese is:Visegrádon közel 10 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma. „A korábbi válsághoz hasonlóan az látszik, hogy az utazásról – legalábbis egyelőre – nem mondanak le tömegesen, inkább alkalmazkodnak a helyzethez, például közelebbi, olcsóbb szállást választanak és rövidebb időre foglalnak” 

– avatott a részletekbe a sajtószóvivő, és arra is kitért, mi lehet az oka Visegrád fellendülésének a Szallas.hu-n. A Dunakanyar településeinek népszerűsége a természeti adottságok mellett valószínűleg a főváros közelségével is magyarázható” – tette hozzá a sajtószóvivő.

Ugyan a Szallas.hu-s foglalások tekintetében Visegrád nőtt legnagyobb mértékben százalékosan, időarányosan tavalyhoz képest, ez nem azt jelenti, hogy ez a város a legnépszerűbb település idén, a nyári, belföldi település toplistán a 21. helyen áll. Összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél a vakáció idején a magyarok körében, ezt követi a sorban Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula. Régiós szinten az előző évek nyári trendjeihez hasonlóan a Balaton a legnépszerűbb, mostanraminden 3. nyári foglalás ide szól, míg egy hónapja még csupán minden 5. foglalás volt balatoni. „Az elmúlt hetek kedvező időjárása élénkítette a foglalási  kedvet, ez már júliusban is meglátszott,  és hatással volt az augusztusi előfoglalásokra is” – mondta a sajtószóvivő.