A készülő közoktatási törvényjavaslat körüli viták és a javaslat valódi tartalma volt a fő téma az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás csütörtök esti adásában, amelynek első felében a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára volt a vendég. Rétvári Bence kifejtette, a pedagógusszakmának vissza kell adni a presztízsét, a kormány pedig azon dolgozik, hogy a pedagógusok „anyagi téren is helyre kerüljenek”.

MTI/Kovács Tamás

A hirado.hu tudósításában emlékeztetett arra, hogy parázs vita alakult ki a státusztörvénnyel kapcsolatban, amely egyfajta hivatásrenddé formálná át a pedagógus-életpályát, a pedagógusi hivatást.
    
Rétvári Bence a hirado.hu szerint azt mondta: fontos tisztázni, hogy ez csak egy törvénytervezet, amelyet a kormány még be sem nyújtott.
    
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a témában több mint egy hónapja tart az egyeztetés több felületen. A beterjesztés után pedig megindul a parlamenti szakasz, amely szintén alkalmas arra, hogy a tervezeten módosításokat végezzenek.
    
Rétvéri Bence szerint a javaslat „formai lényege”, hogy a pedagógusoknak is legyen saját, önálló köznevelési jogviszonyuk, amely speciálisan az ő munkájukra vonatkozik.
   
 A cikk alapján az államtitkár a tervezet „tartalmi” lényegével kapcsolatban azt mondta, hogy új, teljesítményalapú rendszer bevezetése szükséges.
   
 Rétvári Bence úgy fogalmazott: „Aki jobban tanít és többet foglalkozik a gyerekekkel, az jobban kereshessen.” Ha ma megjönnének az európai uniós források, akkor holnaptól a pedagógusok átlagbére 561 ezer forint, januártól pedig 681 ezer forint lenne – jelezte. Ehhez csak arra lenne szükség, hogy az EU betartsa az ígéreteit – hangsúlyozta az államtitkár.
    
A hirado.hu tudósítása szerint a kormány 2030-ig tartó pedagógusbér-emelési stratégiája alapján 2025-től amennyire emelkednek a bérek Magyarországon, pontosan olyan arányban emelkednek a pedagógusbérek is.
    
Rétvári Bence a sztrájkjoggal kapcsolatban kifejtette: a korábbi gyakorlattól eltérően ma egy sztrájkot egy hét alatt – a meghirdetéstől a lebonyolításig – meg lehet tartani. Ez az iskoláknak is kiszámítható, hiszen nekik a gyerekek felügyeletéről is gondoskodniuk kell, amit így meg lehet oldani – tette hozzá.
    
A szakszervezeteknek az lenne a dolguk, hogy segítsenek a törvényjavaslatot értelmezni, nem pedig az, hogy „belemagyarázzanak olyan dolgokat, amik nincsenek benne” – jelentette ki.
    
Rétvári Bence szerint a szakszervezetek „politikai-küzdelmi szférába” csúsztak át, ezért nem meglepő, hogy elveszítették tagságuk jelentős részét.
    
Az államtitkár azt mondta, a kormány bízik benne, hogy a béremelés hatására méltó helyre kerülnek anyagi értelemben is a pedagógusok. „A legfontosabbat bízzuk rájuk, a gyerekeinket, ezért meg kell becsülnünk őket” – hangsúlyozta Rétvéri Bence.