Nemhogy nem párolog, hanem nőtt a Balaton vízszintje – közölte az Inforádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.


A Balaton vízszintje szombaton 121 centis volt, ami azt jelenti a hatályos előírások szerint, hogy akár engedni is lehetne a Sió-csatornán keresztül a tóból. Ez viszont nem automatikus, hiszen a vízeresztés előtt az illetékes hatóságnak több tényezőt is figyelembe kell vennie, vagyis Siklós szerint egy „nagyon érzékeny döntésről van szó”, amit végül a hidrometeorológiai előrejelzések ismeretében fognak meghozni, várhatóan a következő 24-48 órában.

Az OVF szóvivője azt mondta, hogy a 120 centi feletti vízállást azért kell elkerülni, mert a part menti sávok – ideértve bizonyos strandokat is – víz alá kerülhetnek efelett.

Siklós arról beszélt, hogy a Sió-csatorna (ami jelenleg is korszerűsítés alatt van) műszaki értelemben alkalmas arra, hogy vizet engedjenek le a tóból. A szóvivő szerint jelenleg egy „nagyon-nagyon szélsőséges” jelenség figyelhető meg a magyarországi tavaknál: május-júniusban már a párolgásé lenne a főszerep, ehelyett azonban emelkedik a vízszint. Ilyen a Balaton esetében az 1921-es rendszeres mérések kezdete óta mindössze tizedik alkalommal fordul elő.