A kormány a háborús időben is megvédi a lakosságot. A hulladékgazdálkodási rendszer átalakításával országosan egységes, takarékosabb, eredményesebb rendszert alakítanak ki.


A rezsicsökkentett szemétszállítási díjak nem fognak változni a lakosság számára a július elsején az egész országban induló új hulladékgazdálkodási rendszerben, a kormány a háborús időben is megvédi a lakosságot – hangsúlyozta Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden az M1-en. Kiemelte, a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításával országosan egységes, takarékosabb, eredményesebb rendszert szeretnének kialakítani.

A műsorban ismertették, hogy az új koncessziós modellben az állam helyett a Mol hulladékgazdálkodási vállalata veszi át, gyűjti, szállítja és előkezeli a hulladékot, a hulladékkezelési költséget pedig júliustól a szennyezőnek kell majd fizetnie. Koncz Zsófia elmondta, a kormány célja, hogy Magyarország minél előbb átálljon a körforgásos gazdaságra, hiszen az Európai Unió komoly célértékeket vár a tagországok hulladékgazdálkodásával szemben.

Magyarországon a települési hulladék újrafeldolgozási aránya jelenleg 32 százalék, ezt rövid idő alatt meg kell duplázni, hosszú távú cél pedig, hogy a lerakókba kerülő lakossági hulladék jelenlegi 50 százalékos aránya 10 százalék legyen – sorolta az államtitkár. Megjegyezte ezeknek a céloknak az elérése tudatos döntések sorozatát igényli, azt várják, hogy ezt sikerül megvalósítani. Koncz Zsófia kifejtette, a körforgásos gazdaság célja, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, az elhasznált termékre nyersanyagként tekintsenek, amelyet újból fel kell használni.

Felidézte, hogy július elsejétől bevezetik a szennyező fizet elv alapján a kiterjesztett gyártói felelősséget. Vannak olyan szennyező termékek, amelyekért a gyártónak meg kell fizetnie a hulladék kezelését a teljes életciklusra. Koncz Zsófia szólt arról is, hogy egyre többen csatlakoznak az illegális hulladék felszámolására irányuló akciókhoz, a szelektív hulladékgyűjtést is egyre többen alkalmazzák. Fontosak a környezettudatos felhívások, erre nyitottság van a lakosság körében – tette hozzá az államtitkár.

MTI