A háború okozta ukrán gabonaválság kezelése érdekében újabb kamattámogatási programról döntött a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter pénteken a közösségi oldalán.

Képernyőkép: Nagy István Facebook videó

A miniszter kiemelte, hogy az intézkedés hozzájárul a termelés zavartalan folytatásához és az élelmiszerellátás biztosításához.

Idén a háború és a szankciók okozta magas termelési költségek, illetve az ukrán gabonaválság miatt csökkenő termelői árak hatása együttesen okoz nehézséget a gazdálkodóknak – emelte ki.

A termelés zavartalan folytatása és az élelmiszerellátás biztosítása érdekében a kormány megteremti annak feltételeit, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez (ASZK) kapcsolódó kamatszint 5 százalék legyen – fejtette ki Nagy István.

A megemelt összegű kamattámogatást a maximum 100 millió forint hitelkerettel rendelkező agrárvállalkozások vehetik igénybe.

A termelőknek a rendelet hatályba lépésétől számítva 9 hónap áll rendelkezésre a legfeljebb 3 éves futamidejű hitelszerződés megkötésére.

A normál Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel már rendelkezők számára is elérhető lesz a megemelt kamattámogatás, hiszen most mindenkinek szüksége van további segítségre.

A miniszter hangsúlyozta, a kormány az ukrán gabonaválságban is a termelők mellett áll, ezért az elhúzódó háború és a szankciók  okozta nehéz gazdasági helyzetben is biztosítja a várhatóan 130-140 milliárd forint összegű gazdálkodói hitelhez a kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét.

A konstrukció a tervek szerint a lehető leggyorsabban, még az ősz első felében elérhetővé válik.