Magyarország a frontországok agrárminisztereivel közösen kérte Brüsszelben az ukrán gabona importja tilalmának meghosszabbítását az év végéig – írta a közösségi oldalán kedden Nagy István.

Kép: Agrarszektor.hu

Az agrárminiszter bejegyzése szerint fontos a szolidaritási folyosók működésének javítása és eredeti céljának helyreállítása.

A probléma továbbra is az, hogy a szárazföldi szállítás költségei nagyon magasak – mutatott rá. Erre hatékony megoldás lehet, ha az EU a szállítási távolságot figyelembe vevő, progresszív pénzügyi támogatást nyújtana a szállítási költségekhez. Ezzel elérhető, hogy az ukrán gabonát szárazföldi úton is megérje elszállítani az európai kikötőkbe, és onnan tovább oda, ahol tényleg szükség van rá – tette hozzá.

Nagy István szerint az is fontos, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek visszatérjenek hagyományos exportpiacaikhoz, és eljussanak a rászoruló harmadik országokba. Éppen ezért arról is gondoskodni kell, hogy az európai kikötőkbe eljuttatott ukrán termékek valóban a fejlődő harmadik országokba jussanak el.

Ellenkező esetben könnyen olyan helyzet állhat elő, hogy az Ukrajnából érkező termékek Európában maradnak, az Európában megtermelt termények eladhatatlanná válnak, a fejlődő országok pedig Oroszországtól szerzik be szükségleteiket – olvasható az agrárminiszter bejegyzésében.

MTI