Közös levélben szólítják fel ismét cselekvésre az Európai Bizottságot a határmenti tagállamok agrárminiszterei, hogy Brüsszel találjon megoldást és segítsen a gazdáknak az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci zavarok kezelésében – közölte Nagy István tárcavezető.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések tavaly júniusi felfüggesztése óta jelentős károkat szenvednek el a frontországok gazdálkodói. Ezért Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia agrárminisztere levelet írt Valdis Dombrovskisnek, az Európai Bizottság alelnökének, az EU kereskedelemért felelős biztosának és Janusz Wojciechowskinak, az EU mezőgazdasági biztosának, melyben bemutatták Brüsszelnek az ukrán termékek Európai Unióba történő exportja dinamikájának változásait és országaik piacvesztését gabona- és olajosnövények tekintetében. Nagy István kiemelte, hogy a gazdálkodók számára az elmúlt években a magas termelési költségek, megnövekedett ár- és bevételi kockázatok, kedvezőtlen éghajlati viszonyok okozta kihívások mellett egyre komolyabb aggodalmat kelt az Ukrajnából érkező megnövekedett export. Ennek fő oka, hogy a különböző termelési szabványok, a birtokméretek miatt olcsóbb ukrán mezőgazdasági termékek miatt ugyanis kiszorítják őket a hagyományos exportpiacaikról. Ez az új uniós politikák által hozott változásokkal együtt komoly terhet jelent a mezőgazdasági termelésnek – tette hozzá.

Kifejtette, az öt határmenti ország az unió azon hat tagállama közé tartozik, amelyek a szükségleteiknél lényegesen több búzát és kukoricát képesek termelni, ezért gazdáink hozzájárulása az európai élelmezésbiztonsághoz és az EU stratégiai autonómiájához elengedhetetlen. Éppen ezért Brüsszelnek olyan intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek védik az Ukrajnával határos tagállamok piacait, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak számukra exportpotenciáljuk kiaknázására. Az egyik ilyen lehetőség lehet a vámok bevezetése a legérzékenyebb mezőgazdasági termék esetében – emelte ki Nagy István.

A tárcavezető kitért arra is, az öt ország közös álláspontja annak elérése, hogy az ukrán agrárexport ne befolyásolhassa negatívan az európai agrárpiacot. Ezért Brüsszelnek biztosítani kell továbbá, hogy következetesen érvényesítsük az uniós mezőgazdasági előírásokat az európai fogyasztóknak kínált valamennyi termék esetében. Felszólítjuk a bizottságot, hogy készítsen jelentést arról, hogy Ukrajna termelési előírásai hogyan felelnek meg az uniós mezőgazdasági termelésre vonatkozó előírásoknak.

A miniszter leszögezte, minden eszközzel megvédik a magyar gazdák érdekeit az ukrán dömpingáruval és a sokszor kétes minőségű mezőgazdasági termékekkel szemben.