Ha a következő négy évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni? – tette fel a kérdést a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán a szlovák külügyminiszter Twitter-posztjára reagálva.


Miroslav Wlachovsky szlovák külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek üzenve azt írta a Twitteren, nem emlékszik olyan vitára, amikor azt mondták, hogy az orosz-ukrán háború még négy évig fog tartani.

A háború akár holnap befejeződhet. Nem az EU a probléma, hanem Oroszország az” – hangoztatta a szlovák miniszter.

Menczer Tamás válaszában úgy fogalmazott, “Wlachovsky miniszter úrnak vagy rossz a rövid távú memóriája – és ez a jóindulatú feltételezés – vagy hazudik”.

Ugyanis az EU-s külügyminiszterek a legutóbbi tanácskozáson azt a javaslatot vitatták meg, amely szerint a következő négy évben évente ötmilliárd eurót kellene költeni arra, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat finanszírozzák – idézte fel az államtitkár, megjegyezve, hogy a szlovák külügyminiszter a javaslatot nem ellenezte.

De ha a következő négy évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni?” – kérdezte Menczer Tamás.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar álláspont változatlan: Magyarország azonnali tűzszünetet és békét akar.