Kedden arról beszélt Lázár János építési és közlekedési miniszter, hogy szükséges a KRESZ felülvizsgálata. Az építési és beruházási törvény bemutatása mellett tért ki a miniszter a közlekedési szabályzat megújítására.


A jelenlegi állapotában nem alkalmas arra a KRESZ, hogy helyet csináljon az utcán mindenkinek. Ez a hozzáállás nem megfelelő, hogy melyik szereplőt támogatjuk és melyiket nem, egy modern, innovatív közlekedési szabályzatra van szükség. Többek között ezeket emelte ki Lázár János.

„A balesetek több mint kétharmada a járművezetők rossz döntésének következménye. Sem a gépjárműállomány nem olyan, mint Ausztriában, de a vezetői képességeink se olyanok”

–  mondta a miniszter

Kiemelte, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzési feltételeit, annak rendszerét át kell alakítani. A személyautókra vonatkozó vezetői engedély kategóriájának átalakítását tervezi személy szerint.

„A jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológia alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel. Nemcsak jobb jogszabályokra van szükség, hanem jobban is kellene vezetni”

– tette hozzá Lázár

A gyorshajtásra vezethető vissza a balesetek 30 százaléka. Az Árpád hídi kerékpáros-gázolást egyenesen gyilkosságnak tartja a miniszter.