A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szervezésében, online workshop keretében vitatták meg az élelmiszer-infláció kezelésének kérdéseit az Európai Unió versenyhatóságai.


A rendezvényen a versenyhivatalok megismerhették az élelmiszerpiacokkal és az inflációkezeléssel kapcsolatos különféle tagállami versenyhatósági intézkedéseket – köztük a magyar gyorsított ágazati vizsgálatok módszertanát és eredményeit, amelyek iránt jelentős és folyamatos nemzetközi érdeklődés mutatkozik.

A rendezvényen a résztvevők rövid előadások és esettanulmányok mentén járták körül a versenyhatóságok lehetőségeit a jelenlegi inflációs környezetben, illetve a magyar mellett a görög, a cseh és a román versenyhatóságok szakemberei bemutatták az eddigi hatósági fellépések eredményeit. A workshopon prezentáló hatóságok közül a görög és a román versenyhatóság alkalmaz ahhoz hasonló, nyilvános árfigyelő adatbázist, mint amilyen a GVH javaslatára Magyarországon is működésbe lép majd július 1-jétől, és amely az átláthatóság növelésével jelentően hozzájárulhat a piaci verseny fokozásához, ezáltal az élelmiszerárak csökkenéséhez.

Az előadásokat követően a tagállami versenyhatóságok szabadon osztották meg egymással tapasztalataikat az élelmiszerpiacok kihívásairól, az inflációról és az áremelkedés letörését célzó intézkedésekről.