Egyes vajdasági polgárok azt állítják, az illegális migránstáborokban a magyar határkerítés megrohamozására és átmászására képzik ki a bevándorlókat.


Sűrű növényzettel övezett keskeny erdei utak vezetnek a magyarországi Ásotthalommal szomszédos palicsi erdősávban található illegális migránstáborokba. A vajdasági Pannon RTV beszámolója alapján a szerb rendőrségi egységek mellett most az olaszok is rendszeresen járőröznek a határsávban. Az erdőben rejtőzködő migránsok óvatosak. Az őrszemek sem az út mentén ülnek, hanem a fák mögül figyelik, mi történik. A helyi lakosok azt mondták, az illegális táborokban a létrák szakszerű használatára, a gyors mászásra és az ugrásokra is felkészítik a magyar határkerítés felé induló migráns csoportokat.

Baka Ferenc arra panaszkodik, hogy amikor a migránsok a rendőrök elől menekülnek, mindent letaposnak. Gyümölcsöseikből ládaszámra lopják a barackot, a határkerítés felé vezető egyik útvonaluk pedig egyenesen a kukoricaföldjén át vezet. Azt mondta, egyesek fegyverrel mászkálnak. „Egynél láttam, hogy volt fegyver. Rendesen a vállán volt és látszódott a hátán. Én voltam katona 1980-ban, én tudom, hogy néz ki egy fegyver, amikor az ember hátán fönn van. És garantálni merem, hogy nem csöves, hanem olyan összecsukható.”

A Szabadkára érkező, többségében afgán migráns először a befogadóközpontba megy. Ott pihennek meg és egyeztetnek a további útvonalról. Onnan indulnak meg a Szabadka környéki erdőkbe.

A riporter találkozott afgán migránsokkal is, akik elárulták, fejenként hétezer euróba kerül az út Afganisztánból Németországig.