Szorosan együttműködik az Elf Bar elleni fellépés során a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). A GVH a kiróható maximális, csaknem 40 millió forintos bírsággal sújtott egy szlovák webáruházat, amiért megtévesztően azt sugallta: legálisan rendelhetőek tőle Magyarországra e-cigaretta és Elf Bar termékek. Szigorúan lép fel a NAV és az SZTFH is – tájékoztatta a Gazdasági Versenyhivatal hétfőn a Szeged a Mindenem hírportált.

Mint írták, az Elf Bar egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható, dohányzást imitáló eszköz. Egyszerű használata és kompakt kiszerelése miatt vált népszerűvé, főleg a fiatal korosztály körében. Bár az Elf Bar ellenes koalíció hatékony működésének köszönhetően a közterületek és iskolák környékéről visszaszorult az értékesítése, ennek ellenére online hirdetésekben, különböző, főként külföldi weboldalakon, illetve közösségi médiafelületeken többször ajánlják vételre.

A Gazdasági Versenyhivatal tavaly nyáron párhuzamosan két szlovák webáruházzal szemben indított vizsgálatot, amelyek e-cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon. A versenyhatóság a vizsgálatok megindítása után mindkét esetben haladéktalanul fellépett a hazai fogyasztók védelmében: az ideiglenes intézkedés eszközével élve azonnal elrendelte a webáruházak lekapcsolását az ügyek lezárulásáig. Az eljárások közül az első tavaly év végén a lehető legmagasabb bírság kiszabásával végződött, míg a másik webáruház ügyében most született döntés. A vizsgálat feltárta, hogy a vállalkozás szintén megtévesztően keltette a magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékei jogszerűen forgalmazhatóak.