A gyermekes családok otthonteremtését 2024-ben minden eddiginél magasabb összegekkel támogatja a kormány – közölte a kormány Facebook oldalán a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön.

Hornung Ágnes hangsúlyozta, hogy a kormány számára háborús időben is a magyar családok az elsők, ezért a kormány nemcsak megvédte a családtámogatásokat, hanem bővítette is azokat. Mint mondta, januártól igényelhető a csok plusz és emelkedik a falusi csok összege.
    
A csok plusz legfeljebb 3 százalékos kamatozású kölcsön, amelyet a gyermekvállalás előtt álló, valamint már gyermekes, de további gyermekeket vállaló családok igényelhetnek lakóingatlan vásárlására, építésére, vagy bővítésére – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette, a csok plusz összege attól függ, hogy a vállalt gyermekekkel összesen hány gyermekessé válik a család.
    
Egy gyermekessé váló családok esetén 15 millió forintos, két gyermekessé váló családok esetén 30, három gyermekessé váló családoknak pedig akár 50 millió forintos csok plusz jár – emelte ki.
    
Felhívta arra is a figyelmet, hogy a kölcsön az ország összes településén igényelhető, és a kölcsön
igénybevételével vásárolt ingatlan után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.
    
Januártól duplájára emelkedik a falusi csok összege – ismertette ezen támogatás új elemét az államtitkár. Hozzátette: a vissza nem térítendő támogatást az ötezer fő alatti, úgynevezett „preferált, azaz a falusi csok-os kistelepüléseken” élő családok igényelhetik új vagy használt ház vásárlására, építésére, bővítésére vagy korszerűsítésére.
    
A támogatás összege vásárláskor vagy építéskor egy vállalt gyermek esetén egymillió forint, kettő gyermek esetén négymillió forint, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forint – mondta el. Kitért arra is, hogy korszerűsítésnél, bővítésnél a gyermekszámtól függően, a vásárlási-építési összeg fele jár. A falusi csok és a csok plusz együtt is igényelhető – tette hozzá.

MTI