Az immár hagyományosnak tekinthető bankármegbeszélés keretén belül ismét a hazai pénzügyi vezetőkkel és a Bankszövetség elnökével egyeztetett a Magyar Nemzeti Bank vezetése. A megbeszélésen a jegybanki vezetők a Bankszövetség tagjaival áttekintették a pénzügyi rendszer előtt álló legfontosabb kihívásokat.

Az elmúlt évtizedben a jegybank és a bankrendszer szereplői között olyan stratégiai együttműködés jött létre, melynek köszönhetően az utóbbi évek kihívásait erős ellenállóképességgel, felkészülten várta a hazai pénzügyi rendszer. Matolcsy György, a jegybank elnöke meghívására tartott megbeszélésen a jegybank vezetői a Magyar Bankszövetség elnökével és a legjelentősebb pénzügyi intézmények képviselőivel áttekintették az elmúlt évek eredményeit és a hazai pénzügyi rendszer előtt álló legfontosabb kihívásokat. A felek megegyeztek, hogy az elmúlt évek sikeres válságkezelésének tapasztalatait felhasználva a továbbiakban is közösen, egymással szoros együttműködésben lépnek fel a hazai pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése és a magyar gazdaság fenntartható felzárkózási pályájának elérése érdekében.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy széles körű és tartós dezinfláció érvényesül a magyar gazdaságban és változatlanul kulcsfontosságú az árstabilitás újbóli, minél gyorsabb elérése. Megállapították, hogy hazánk növekedési pályája csakis a makrogazdasági egyensúly tartós helyreállítása mellett lehet fenntartható. Ebben kulcsszerepet kell kapnia a piaci alapú hitelezés újraindulásának. A felek több területen is már rövid távon gyors eredményeket kívánnak elérni: ilyen a banki díjak emelésének visszafogása, a kiberbiztonság további erősítése, a hitelkiváltások banki támogatása, az osztalékfizetések mértéke és az informatikai rendszerfejlesztések.

A találkozón az MNB-t Matolcsy György jegybankelnök mellett Virág Barnabás és Kandrács Csaba alelnökök, valamint Fömötör Barna főigazgató képviselték. A megbeszélésen részt vett Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding Zrt. általános vezérigazgató-helyettese, Becsei András, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese, Guy Libot, a K&H Bank Zrt. vezérigazgatója, Simák Pál, a CIB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója, Tóth Balázs, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Cseresznye Andrea kockázatkezelési igazgató az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepének képviseletében, Gantner Orsolya jogi igazgató a Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepének képviseletében, Menczel Péter, a Deutsche Bank AG Magyarországi Fióktelepének fióktelep-vezető helyettese, Horváth Adrienn vezető jogtanácsos és Cselényi György üzletágvezető a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepének képviseletében és Sipos-Tompa Levente, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója.