A töretlen népszerűségnek örvendő „Hol vagy, Kajla?” program idén nyáron is számos program lehetőséget és kedvezményt nyújt a kisiskolásoknak és családjuknak. A iskolai szünidő alatt minden alsó tagozatos gyermek, aki rendelkezik világoskék Kajla-útlevéllel, díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz, a GYSEV, a BAHART és a MAHART belföldi, helyközi járatain – tájékoztatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága a Szeged a Mindenem hírportált csütörtökön.


Mint írták, június 17-én indul a nyári szünet minden iskolás számára. Az idei az ötödik olyan nyár, amikor megéri Kajla útlevelet maguknál tartani az alsó tagozatosoknak, hiszen egészen augusztus 31-ig ingyen utazhatnak belföldön, számos vonat-, busz- és hajójáraton. Nincs másra szükség, mint a világoskék Kajla útlevélre, és személyazonosításra alkalmas igazolványra (diákigazolvány vagy személyi igazolvány), amivel kiváltható a MÁV-START, a Volánbusz, a GYSEV, a BAHART és a MAHART járataira érvényes Kajla regisztrációs jegy.

A nyári szünetben ismét elérhető a „KajlaBalaton24 jegy” is. A jegy az utas által megjelölt időponttól számított 24 óráig érvényes, de legkésőbb augusztus 31. nap végéig. A kedvezményes jeggyel egy napig korlátlanul lehet utazni a Volánbusz Balatonfüred–Tihany között közlekedő menetrendszerinti járatain, a MÁV-START balatoni vonalain Szabadbattyán–Tapolca, Szabadbattyán–Balatonszentgyörgy és Balatonszentgyörgy–Sümeg között valamint, a balatonfenyvesi kisvasúton.

A „Hol vagy, Kajla?” program 5 éve, 2019 nyarán indult el, azóta is töretlenül népszerű. A kezdeményezés célja, hogy kisiskolások megismerjék, és családjukkal közösen beutazzák Magyarországot. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az ország szinte minden régiójába szívesen látogatnak el családjukkal a gyerekek.

Az idei nyári szünettel kapcsolatban Szentkirályi Alexandra Kormányszóvivő elmondta: „Az idei nyár is a családokról szól, számtalan táborozási lehetőség, program, különleges esemény vár kicsikre és nagyokra szerte az országban. A KAJLA program 5. éve bizonyítja, hogy rengeteg élmény vár mindenkit Magyarországon, csak útra kell kelni. Megújuló közlekedési járműpark, menetrendi fejlesztések, új kedvezményes jegykonstrukciók, a közlekedési vállalatok felkészültek, így minden adott ahhoz, hogy az idei nyár is a felejthetetlen élményekről szóljon.”

A Kajla program népszerűségét Miklós István, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing igazgatója is hangsúlyozta: „Több százezer utazás és több tízmillió utaskilométer köthető a programhoz. Ennyiszer éltek a családok ezzel a lehetőséggel, és járták be az ország nevezetességeit ezáltal erősítve a belföldi turizmust. Kajla népszerűsége évek óta töretlen: 2019 óta 700 ezer alsó tagozatos diák örülhetett a Kajla útlevelének és kezdte el a pecsétgyűjtést országszerte. Ez még nagyobb siker, ha figyelembe vesszük, hogy nemcsak a diákok, hanem a szülők, testvérek, és sokszor a nagyszülők is együtt utaznak és találkozhatnak Kajlával, valamint hazánk turisztikai értékeivel.””

A MÁV-Volán-csoport számára kiemelten fontos, hogy a Kajla-kezdeményezés révén az iskolai szünetekben sok tízezer gyermeknek és családjának válnak olcsóbban elérhetővé a vasúti és a buszos kirándulások. A közösségi közlekedés ilyenkor is kedvezményes utazást biztosít, az autózás helyett fenntarthatóbb alternatívát teremtve.

dr. Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója a Kajla útlevéllel utazók kapcsán elmondta: „2022-ben összesen közel 150 ezer utazáshoz használták az útlevelet a MÁV-Volán-csoport járatain, így több mint 12 millió kilométert tettek meg az utasok a három iskolai szünetben. Az idei tavaszi szünetben összesen több mint 7500 utazás történt valamely Kajla termék felhasználásával. A legkedveltebb úti célok között a buszos utazások esetén Pécs, Veszprém, Esztergom szerepelt, míg a vasúton a top 3 viszonylatba a Keleti pályaudvar és Miskolc, a Nyugati és Vác, valamint a Nyugati és Szeged közötti szakasz került.”

A MÁV-START Kajla kutyás matricával ellátott nagyteljesítményű TRAXX mozdonya szintén öt éve járja az országot, idén nyáron főképp a Balaton partján lesz látható.